"Газпром" плати долар за контрола над киргизката газова мрежа

"Газпром" плати долар за контрола над киргизката газова мрежа

Руският енергиен концерн "Газпром" плати 1 долар за контрола над газопреносната мрежа на Киргизстан и обеща да инвестира милиарди рубли, за да обнови газовата инфраструктура и да гарантира стабилни доставки, съобщиха правителствата в Москва и Бишкек, цитирани от Ройтерс в понеделник.

По сделката за придобиването на киргизката газова мрежа се водят преговори от миналата година. Преди две седмици руският премиер Дмитрий Медведев одобри 25-годишното споразумение между "Газпром" и "Киргизгаз", според което руската компания кепева за един долар дъщерно дружество на киргизкия оператор, в което ще бъдат вкарани всички газопроводи, газоразпределителин станции, подземни газохранилища, териториални участъци и друго имущество, както и уговорени права.

На свой ред "Газпром" се задължава да вложи не по-малко от 20 млрд. рубли ( около 600 млн. долара) в продължение на пет години за модернизация на газовата инфраструктура, да стопанисва тръбите според държавната тарифна политика на Киргизстан и да гарантира непрекъснати и безпроблемни газови доставки. Освен това руснаците поемат и задължения на "Киргизгаз" за 40 млн. долара

Руската компания също така ще може еднолично да определя тарифите за пренос на газ през киргизка територия за съхранение на суровина в подземните газохранилища.

Киргизстан ще гарантира на "Газпром" изключителното право на внос на газ на нейна територия, защита на инвестиции на руската компания и нейните дъщерни дружества

Властите в Бишкек отхвърлят твърдения на опозицията, че сделката с "Газпром" означава рязко засилване на зависимостта на страната от Русия. "Не бива да има притеснения. Трябва да се говори не за загуба на енергийна независимост, а за увеличаване на енергийната сигурност и партньорство. Пристигането на "Газпром" означава непрекъснати газови доставки", казва Алибек Стамбеков, един от отговарящите в правителството за енергийния сектор и подземните богатства на страната.

Средногодишното потребление на Киргизстан е 1 млрд. куб. м.

Очаква се също московският енергиен гигант да договори по-евтин газ, внасян от Казахстан и Узбекистан.

Русия от години работи за сближаване с централноазитаската република, граничеща с Китай. Миналия септември бе опростен киргизстански дълг от почти половин милиард долара в замяна на контрола над ВЕИ-проекти в страната и 15-годишен договор за руската военна база.

Споделяне

Още от Бизнес