"Газпром": Плитководният строеж на "Турски поток" тръгва през юни

Ще се използват тръбите за спрения "Южен поток", които са в България

"Газпром": Плитководният строеж на "Турски поток" тръгва през юни

Полагането на газопровода "Турски поток" в плитководната част на трасето на руска територия ще започне в първите десет дни на юни, съобщи Виталий Маркелов, зам.-шеф на управление в "Газпром", цитиран от ТАСС във вторник.

Компанията също така заяви, че ще използва всички тръби, купени за газопровода "Южен поток", който трябваше да минава през България, но бе спрян през декември 2014 г. и заменен с "Турски поток", който ще използва част от морския маршрут на стария проект.

Шефът на газовия монополист Алексей Милер съобщи на 8 май, че компанията е навлязла във фазата на строежа на морския участък на "Турски поток". Същия ден сръбският президент Томислав Николич каза, че смята за невъзможно строежът на тръбата през сръбска територия, като припомни, че за строежа на "Южен поток", който трябваше да минала през страната, бе постигната договорка с Русия тя да финансира начинанието, а после Белград да се издължава с приходите от транзитни такси. Сходна бе схемата и за строежа на българския сухопътен участък на спрения проект.

За строежа на "Южен поток" вече бяха договорени тръби за 1 млрд. долара https://www.mediapool.bg/yuzhen-potok-dogovori-dostavka-na-trabi-za-morskoto-trase-za-1-mlrd-evro-news216160.html, част от които са на склад на пристанищата Варна и Бургас и допринесоха значително за печалбата им през миналата година. Още при спирането на проекта стана ясно, че те ще се използват за алтернативната тръба.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес