"Газпром" получил редица оферти за продължаване на "Турски поток" в Европа

Путин посети кораба, полагащ тръбите по дъното на Черно море край Русия

Владимир Путин и Алексей Милер на борда на кораба Pioneering Spirit

Руската компания "Газпром" получава предложения от европейски партньори за маршрута на продължението на газопровода "Турски поток" до Европа, но водените преговори с тях не съдържат условия за ексклузитет. Това заяви президентът на монополиста Алексей Милер, цитиран от руската агенция ТАСС в петък.

"Към момента има предложения за маршрута за прокарването на тръбата, но няма ексклузитет. Предварителните споразумения със заинтересованите компании са подписани, затова работата ще бъде продължена", заяви Милер в ефира на телевизия "Россия 24".

По думите му към днешна дата нуждите от газ в европейския регион се увеличават и "Турски поток" несъмнено ще обезпечи надеждността на газоснабдяването в тези страни.

Досега от руска страна е обявявано само за преговори с България и Гърция за втората тръба на "Турски поток". В началото на юни българският енергиен министър Теменужка Петкова подписа с Милер в Санкт Петербург пътна карта за развитието на газопреносната мрежа на България. Дни по-късно премиерът Бойко Борисов обяви, че стана въпрос за договорка за тръба с капацитет 15.7 млрд. куб. м годишно, с която страната ни "си пълни газовата кошница" за планирания край Варна газоразпределителен център "Балкан". От последвали изявления от "Газпром" стана ясно, че по-скоро тяхната идея е втората тръба на "Турски поток" да продължава по турска територия и да стига или до България, или до Гърция.

За интерес от други държави да станат продължение на "Турски поток" досега не е съобщавано, но дори и да има такъв, явно "Газпром" с изявлението на Милер, че няма ексклузитет за никой партньор, се опитва да създаде конкуренция засега между България и Гърция, за да може в "надпреварата" за втората тръба да са склонни на все повече отстъпки.

По-късно през деня стана ясно, че руският президент Владимир Путин се е включил в стиковането на дейностите по полагането на тръбите в плитководната и дълбоководната част на Черно море. Путин се качил на кораба Pioneering Spirit, който в момента работи по прокарването на тръбите на разстояние 6.5 км от руския бряг.

Милер е уверил Путин, че цялата работа по строежа ще се провежда в съответствие с най-съвременните международни екоправила. Шефът на "Газпром" отново е заявил, че "Труски поток" е нужен на пазара. По думите му търсенето на руски газ на турския пазар расте и в момента "Газпром" осигурява 53 на сто от количествата синьо гориво за Турция. От началото на 2017 г. ръстът на доставките спрямо същия период на миналата година е 2.630 млн. куб. м.

В Европа пък от началото на годината до средата на юни увеличението на руския газ е 10.5 млрд. куб. м спрямо същия период на предходната година, допълва Милер. Той определя като впечатляващ ръстът на доставките в региона на Югоизточна Европа. "В Турция търсенето е повишено с почти 20%, в Гърция – с 12 на сто, в България – с 14 процента, в Унгария – с 31 на сто, в Сърбия – с 47%, а в Австрия – със 77.5%", заявява президентът на "Газпром".

Посещението на Путин на кораба не се е разминало с ритуални церемонии.

"Владимир Владимирович, всички системи са готови за начало на работата, моля дайте старт", казал Милер, цитиран от ТАСС. След което Путин натиснал съответното копче.

На президента било обяснено как тръбите в крайбрежната ивица ще имат допълнително бетонно защитно покритие. Преди полагането им заваръчните им шевове ще се проверяват с ултразвук, след което заварката ще се запечатва с полипропиленово покритие, за да е защитена от корозия. Заваряването ще става на кораба и всяка секция ще се спуска под наклон във водата със специално устройство, обяснява руската агенция.

На 7 май Русия обяви, че започна полагането на тръбите по първия лъч на морския участък на "Турски поток" от руския бряг по дъното на Черно море. За целта през февруари 2017 г . бе подписан договор с компанията "Олсийз" за прокарването на подводното трасе.

В подписаното на 10 октомври 2016 г. междуправителственото споразумение между Моска и Анкара за "Турски поток" е регламентирана само първата тръба, която ще доставя годишно 15.75 куб м суровина само за турския пазар. Втората тръба, която се предвижда да доставя за Европа и да замени маршрута през Украйна, е по-скоро пожелателно спомената и подлежи на допълнителни преговори.

Преди ден от "Газпром" обявиха, че строежът на "Турски поток" ще струва 6 млрд. долара, имайки предвид явно само първата тръба. Предишната оценка за първоначално планираните общо четири тръби с общ капацитет от 63 млрд. куб. м бе за 11.4 млрд. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес