"Газпром" понася загуби от спада в търсенето

"Газпром" понася загуби от спада в търсенето

Заради световната финансова криза, довела до спад в търсеното на енергоносители, “Газпром“ може да остане без значителна част от експортните си доходи и да бъде принуден да съкрати разработването на газовите ресурси, пише във вторник “Уолстрийт джърнъл“, цитирайки думите на вицепрезидента на "Газпром" Александър Медведев.

В интервю за американското издание Медведев потвърди, че цената на природния газ за европейския потребител ще намалее с 32 на сто и ще достигне цена от 280 долара за 1000 куб. м, а обемът на изнасяното за Европа синьо гориво ще с 5 процента по-малко и няма да надвиши 170 млрд. куб. м.

Заради поевтиняването на енергоносителите “Газпром“ вече страда от голяма задлъжнялост. Сегашната обстановка рязко контрастира на летните прогнози на ръководството на “Газпром“, което тогава обяви намеренията си да достигне капитализация от 1 трилиона долара, а в момента този показател е около 74 млрд. долара.

Според експерти основната опасност за “Газпром“ е в недофинансираните нови находища заради съкращаването на външните приходи на концерна.

В същото време Александър Медведев увери, че дефицит на инвестициите на дружеството не се предвижда, и независимо от сложната ситуация в световната икономика “Газпром“ не смята да намалява силно вложенията си в строителство и инфраструктура. По думите му компанията няма никакви проблеми с покриването на задълженията си. Компанията смята да покрие загубите си от намаляването на експорта с неотдавна повишените газови тарифи за съседните държави.

Една от тях е Украйна, която след близо 20 дни спор с Москва за цените и провокирането на безпрецедентно прекъсване на газовите доставки за Европа, склони да плаща по пазарни цени вместо миналогодишните 180 долара за 1000 куб. м.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?