"Газпром" повиши с над 40% цената на газа Украйна

Повишението е голямо, но е под очакванията на новите украински власти

"Газпром" повиши с над 40% цената на газа Украйна

Руският газов монополист "Газпром" повиши от 1 април цената на газа, доставян на Украйна, от досегашните 268,5 долара на 385,5 долара за 1000 кубични метра. Повишението е значително – с над 40 на сто – и засилва икономическия натиск върху Киев в период на остро политическо противопоставяне с Москва, посочва Ройтерс.

Новата цена е малко над средната цена, която "Газпром" получава от клиентите си в страните от ЕС - 370 долара. Тя все пак обаче е по-ниска от очакваното от новите украински власти повишение.

След революцията в Украйна и руската анексия на Крим заедно с базата на руския Черноморски флот, заради чието присъствие на украинска територия Киев получи значителна отстъпка в цената през декември по времето на избягалия впоследствие президент Виктор Янукович, новите власти на Украйна, по думите на временния премиер Арсений Яценюк, очакваха от първи април цената да се повиши до 480 долара за 1000 кубични метра, отбелязва Ройтерс.

Сега на практика отпада декемврийската отстъпка. Президентът на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС в понеделник, обясни, че отпадането ѝ е "предопределено и следва от неизпълнението от украинска страна на поетия ангажимент за погасяване на натрупания през 2013-та година дълг за доставки на газ, както и на отсъствието на 100-процентно заплащане на текущите доставки, с което съответно дългът са увеличава".

По думите на Милер дългът на украинската компания "Нафтогаз" към 1 април е 1.711 милиарда долара.

Цената от 385,5 долара ще е в сила през второто тримесечие на 2014 година.

Заедно с това президентът на "Газпром" посочи, че за второто тримесечие се увеличава и транзитната такса за преноса на руски газ през територията на Украйна. Повишението е с 10 процента, "както е предвидено от формулата на плащане в договора за транзит от 2009 година с отчитане цените на газа".

"Газпром" ще плаща повишените тарифи за транзит и изцяло ще изпълнява договорните си задължения, каза Милер.

Украйна вече е подготвена за повишението в цената на руския газ. В понеделник Националната комисия за регулиране на енергетиката (НКРЕ) обяви, че от 1 април цените на газа за промишлеността се увеличават с 29,1 процента, а за бюджетните организации - с 64,2 на сто. Всъщност, за двете категории потребители се въвежда единна тарифа от 367 долара за 1000 куб. метра вместо досегашните съответно 284 и 224 долара.

Украинското правителство вече обяви предстоящо увеличение на цената на газа за населението с 40 процента от 1 май. НКРЕ ще разгледа този въпрос в сряда.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?