Тъй като Украйна не си била предплатила заявките

"Газпром" предупреди за сериозен риск за газовите доставки в Европа

Европа засега не очаква проблеми, породени от прякото снабдяване на сепаратистите, което Русия иска да впише на сметката на Киев

"Газпром" предупреди за сериозен риск за газовите доставки в Европа

Руският газов гигант "Газпром" съобщи, че има сериозни рискове за транзита на газ за Европа през Украйна, след като Киев не бил платил предварително за следващи доставки, предаде Ройтерс във вторник.

След два дни доставките на руски газ за Украйна могат напълно да бъдат прекратени, тъй като не е направено предплащане, допълва ТАСС, цитирайки ръководителя на Газпром Алексей Милер.

От Европейската комисия заявиха, че засега доставките на руски газ до ЕС са нормални и очакванията са преносът да не бъде засегнат от обстановката в Източна Украйна.

Имаме система за всекидневно наблюдение на доставките, заяви на пресконференция в отговор на въпрос говорител на Европейската комисия по въпросите на енергетиката. По думите му ЕК очаква пълното прилагане на споразумението, постигнато с нейното посредничество в края на миналата година между Русия и Украйна.

Заместник-председателят на комисията Марош Шефчович е в постоянна връзка с Русия и с Украйна, и е в постоянна готовност за посредничество при нови тристранни преговори, добави говорителят.

Към днешна дата "Нафтогаз" е предплатила само 219 милиона кубични метра газ, а за прехвърлянето на средства по сметката на "Газпром" са необходими два дни. При това положение няма как да бъдат изпълнени заявките за доставка от 114 милиона кубични метра и ще се наложи прекратяването на доставките за Украйна, което е сериозен риск за транзита на Европа, заяви Милер пред журналисти.

В понеделник украинската компания "Нафтогаз" обвини "Газпром", че не доставя предварително платения газ на Киев, дни след като Москва съобщи, че праща газ, предназначен за Украйна, директно на районите, държани от бунтовниците, припомня Ройтерс.

По повод твърденията на украинската компания Нафтогаз за нередности около доставките на газ от Русия, ЕК отбеляза необходимостта от събирането на още данни, за да може да се произнесе със становище. ЕК работи за улесненото приложение на договореностите, целим тяхното изпълнение, заявиха от Брюксел.

След като спря газа за Украйна за шест месеца, Москва възстанови доставките в края на 2014 година, когато двете страни подписаха временно споразумение, според който Киев ще плати
част от дълга си и ще плаща предварително за доставките през зимата.

"Нафтогаз" заяви, че руската компания е нарушила това споразумение като е доставила само 47 милиона кубични метра от заявените 114 милиона кубични метра газ, които Киев е предплатил в четвъртък. Заявените на 19 февруари114 млн. куб. м е трябвало да бъдат доставени не по-късно от 48 часа след това. Но "Газпром" е доставил през посочените 5 газоизмервателни станции само 47 млн. куб. м.

От "Нафтогаз" твърдят, че към 19 февруари са предплатили 454 млн. куб. м газ, а в началото на 23 февруари са получили общо 287 млн. куб. м., съобщава "Интерфакс".

Обяснението за разминаванията между двете страни вероятно се крие в започналите на 19 февруари преки доставки от Русия на газ за сепаратистките райони на Източна Украйна - по 12 млн. куб. м. дневно минават  две газоизмерителни станции на онази част от границата, която е извън контрола на Киев. "Газпром" обаче "пише" тези количества на сметката на "Нафтогаз" като част от общото потребление на Украйна.

Според "Нафтогаз" преките руски доставки за Донбас не трябва да са за сметка на предплатените обеми за цяла Украйна, тъй като предаването и приемането на дневните количества трябва да става в присъствието на двете страни по договора, а това не се прави.

"Газпром" откри как да накара Киев да плаща за руския газ, доставян на сепаратистите в Източна Украйна, пише по темата руският вестник "Комерсант". От 19 февруари руският концерн доставя на т. нар. Донецка и Луганска народни републики по 12 милиона кубика газ за денонощие и включва този обем в общото потребление на Украйна, която получава от Русия само предплатено гориво, обяснява вестникът.

При това "Газпром" доставя най-много половината от заявения газ, а предплатените количества ще стигнат само до края на седмицата. После Киев ще трябва или пак да плаща, включително заради сепаратистките формирования, или да свие сериозно потреблението на газ в Украйна, посочва изданието.

Ако Киев не плати нов аванс, не само ще спрат доставките на руски газ в Украйна, но ще изчезне и правната база за снабдяване на отцепническите региони, отбелязва "Комерсант".

Теоретично доставките на газ за размирен Донбас може да станат повод за санкции срещу "Газпром", каквито регламентира с укази през март м. г. президентът на САЩ Барак Обама, твърди "РБК дейли". Един от тези укази, цитирани в статията, дава възможност да бъдат санкционирани лица и компании, "пряко или косвено" замесени в подкопаването на "мира, сигурността, стабилността, суверенитета и териториалната цялост" на Украйна или "съществено съдействали" за осъществяване на такава деструктивна политика.

Юристи обаче не вярват засега "Газпром" да стане обект на нови антируски санкции. САЩ едва ли ще изпреварят Европа в това отношение, а европейците ще избягват до последно да санкционират руския монополист, прогнозира Джефри Манкоф от вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания. Ако потрябва, ЕС по-вероятно ще наложи по-строги санкции на други субекти или елементи от икономиката на Русия, заявява той пред "РБК дейли".

Газоснабдяването на Донбас през украинската мрежа почти бе прекратено миналата седмица заради повредени при боевете газопроводи. Същевременно т.нар. Донецка и Луганска народна република вече не плащали на Киев за получаваното гориво.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?