"Газпром" прекрати амбициозния проект за усвояване на Щокманското находище

"Газпром" съобщи в сряда, че амбициозният проект за усвояване на Щокманското газово находище е официално преустановен. Такова решение е взето от руския монополист и чуждестранните му партньори в проекта. Един от тях, норвежката компания Statoil, фактически вече напусна, а френската Total заяви, че ще реши до края на август.

Всеволод Черепанов, член на управата на "Газпром", заяви по време на конференция в Норвегия, че всички участници са стигнали до извода, че разходите за разработката на находището са твърде големи, за да може да се стартира на сегашния етап. "Ние имаме значителни запази на газ...Не сме длъжни да приемаме спешни решения", казва той, цитиран от Ройтерс.

"Газпром" започна активно да обсъжда усвояването на Щокманското находище в Баренцово море още през 2001-2002 година. Споразумението за създаването на компанията оператор на проекта Shtokman Development бе подписано от "Газпром", Total и Statoil през 2008 г.

Компанията трябваше да се занимава с финансирането и строителството на инфраструктура за доставяне на газ от Щакоман на брега и неговото частично преработване във втечнен газ през първата фаза на проекта, припомня руският в. "Комерсант".

Total получи право на вето по техническите въпроси, в резултат на което дълги години страните не успяха да се договорят за схема за усвояване на находището. В началото на април 2011 г. бордът на Shtokman Development одобри технологичния вариант на Total. Финалното инвестиционно решение по проекта многократно се отлагаше и не е факт и до днес.

Технологичните разногласия не бяха единственият проблем пред реализацията на проекта, чието начало многократно се отлагаше.

Първоначалният план беше инвестиционното решение да се приеме до началото на 2010 г., през 2013 г. да са започнали доставките на тръбопроводен газ, а през 2014 г. и на втечнен. Инвестиционно решение обаче не се взе основно поради липса на решение за данъчни преференции по проекта, а също и заради разногласия за цените и съотношение между втечнен и тръбопроводен газ.

Норвежците, които върнаха своя дял на "Газпром", записаха над 340 млн. долара загуби от проекта "Щокман" и сега могат да претендират за възстановяване на щети  (общо по проекта за изхарчени около 1.5 млрд. долара).

Решението на Statoil да напусне най-мащабния газов проект влоши перспективите за реализацията му.

Според анализатори основният проблем на "Щокман" е рязко променилата се конюнктура на световния газов пазар. През 2008 г., когато бе сключено споразумението, изглеждаше, че потенциалът за износ на руски газ в Европа е безграничен.  Но след шистовата революция в САЩ, намалените разходи за производство на втечнен газ и откриването на нови големи газови находища (включително в Туркменистан), вече не е толкова сигурно, че пазарите се нуждаят от щокманския газ, което значи, че и целият проект не е рентабилен.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес