"Газпром": През 2020 г. може да потече газ от "Турски поток" през България

"Газпром": През 2020 г. може да потече газ от "Турски поток" през България

Газът по втората тръба на газопровода "Турски поток" в началото на 2020  г. може да тръгне през газотранспортните системи на България, Сърбия и Унгария,  тъй като те взеха решение за развиват мрежите си. Това обяви в петък президентът на руската газова компания "Газпром" Алексей Милер пред журналисти в Санкт Петербург, цитиран от агенция ТАСС.

Той също така каза, че мирното споразумение между концерна и Брюксел по антимонополното разследване на Еврокимисията за злоупотреба с господстващо положение в Югоизточна Европа няма да повлияе на цената на газа в Европа. Милер се спря и на конкуренцията на втечнения газ като посочи, че САЩ никога няма да успеят да внесат повече втечнен газ в Европа, отколкото доставя "Газпром"  по тръбапроводи.

"В началото на 2020 г. природният газ по "Турски поток“, след като бъде пусната в експлоатация неговата проектна мощност, може да премине през газотранспортните системи ни България, Сърбия и Унгария“, каза Милер.

Реално това е повторение на трасето на спрения от Кремъл газопровод "Южен поток" и думите на Милер потвърждават съмненията, че плановете на Русия не са да захранва планирания от българския премиер Бойко Борисов хъб край Варна, а да отиват транзит до Югоизточна Европа.

"Днес не мога да ви посоча точната дата, но абсолютно точно - и първата, и втората отсечка на газопровода ще бъдат пуснати в експлоатация до края на 2019 г.“, заяви той.

В края на май руският президент Владимир Путин след приключването на преговорите с българския премиер Бойко Борисов потвърди, че "Газпром“ разработва изграждането на втората отсечка от "Турски поток“ от Турция за България.

Милер обаче посочи, че изграждането на директен газопровод към България от Русия е възможно само при 100-процентови гаранции от тази страна и Европейската комисия.

"Газпром“ започна строителството на морския участък от "Турски поток“ през май 2017 г., а първата тръба вече е излязла на брега на Черно море в Турция.

Милер коментира пред журналистите още, че споразумението с Брюксел (за избягване на многомилиардна глоба срещу поемане на ангажименти за конкурентност) "няма да повлияе цените, тъй като то не определя цени".

"Наш приоритет е било и ще бъде изпълнението на нашите договорни задължения в пълен обеми и в срок", каза шефът на газовия монополист.

Той изрази още мнение, че "Америка никога няма да догони и да изпревари Русия с доставките си на втечнен газ в Европа". "Причината е, че ключови за потребителите са въпросите за цената и за сигурността на доставките. Цената на тръбопроводния газ винаги ще е по-ниска от тази на втечнения газ и в частност на газа от Северна Америка, защото нашите находища и центрове за газов добив са на много по-близко разстояние", каза Милер.

Той даде за пример, че в момента цените на американския втечнен газ са с 10 на сто по-високи от тези на руския тръбопроводен. "И да, делът на американския втечнен газ на европейския пазар е мизерен – около 0.5 на сто", допълни той.

По-рано Милер не изключи възможността руският износ на газ в Европа да достигне 200 млрд. куб. м през тази година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес