"Газпром" пришпорва старта на "Южен поток"

"Газпром" обяви, че ускорява старта на изграждането на газопровода "Южен поток", чиято цел е да заобиколи страни като Украйна, които в момента транзитират руски природен газ за Европа, предаде Ройтерс.

Новината бе съобщена в петък, на фона на кризисните преговори между Киев и руския газов монополист по спорните въпроси за газовите цени и искането на "Газпром" да придобие контрол върху украинската газопреносна система.

"Южен поток", който е конкурент на подкрепяния от ЕС проект "Набуко", трябва да пренася газ от Каспийския район. Планираният капацитет е 63 млрд. куб. м.

Руски медии съобщават, че в петък се провело съвещание при премиера Владимир Путин с участието на председателя на "Газпром" Алексей Милер.

"В съответствие с поръчението от председателя на правителството на РФ Владимир Путин, е прието решение значително да се ускори началото на реализацията на проекта. На съвещанието бе одобрен подробен план на мероприятията, които ще позволят да се пристъпи към строителството на газопровода "Южен поток" не през 2013 г., както бе планирано по-рано, а още през декември 2012 г.", се казва в съобщението.

На заседанието при Путин Милер е казал, че всички условия за по-ранно стартиране  на проекта са налице: "международно-правна база, огромна заинтересованост от всички участници в проекта в Европа, необходимите финансови ресурси и уникалният опит за осъществяване на мащабни морски газотранспортни проекти". Проектът е изключително нужен и го очакват, ние присъстваме към неговата реализация, е казал още Милер, цитиран от РИА Новости.

На 28 декември Турция даде на Русия окончателно разрешение за прокарване на "Южен поток" през нейните териториални води, с което бе снето последното препятствие пред проекта, уточнява агенцията. Италианската компания Eni, която е една от участничките в проекта, е съобщила през септември, че всички компании , включени в "Южен поток", ще представят окончателното инвестиционно решение на пул от банки, които ще финансират проекта, през втората половина на 2012 година.

Ройтерс отбелязва, че не ясно дали експлоатацията на газопровода ще започне през 2015 г., както бе планирано.

"Газпром" притежава 50% в проекта, чиято цена се изчислява на 15 млрд. евро. Eni притежава 20%, а френската EDF и немската Wintershall – по 15 на сто. За реализацията на сухопътната част от проекта Русия подписа междуправителствени договори с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия.

През ноември Русия започна да изнася газ директно за Европа през газопровода "Северен поток", който минава по дъното на Балтийско море. Капацитетът на газопровода на първия му етап е 27.5 млрд. куб. м годишно, което е около една пета от общите годишни руски газови доставки за ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?