"Газпром" пристъпи към разтрогване на договорите с "Нафтогаз Украйна"

"Газпром" пристъпи към разтрогване на договорите с "Нафтогаз Украйна"

"Газпром" е изпратил до "Нафтогаз Украйна" официално известие за начало на разтрогването на двустранните договори в съда

Руската държавната компания "Газпром" е изпратила до "Нафтогаз Украйна" официално известие, че започва процедура по разтрогването на договорите за доставка и транзит на природен газ в Стокхолмския арбитражен съд, заяви пред журналисти президентът на Газпром Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

В понеделник бе изпратено известие до НАК Нафтогаз Украйна за начало на процедурата по разтрогване на доставките и транзита на газ чрез Стокхолмския арбитраж, заяви Милер.

В отговор Киев поиска от руския монополист компенсация за отказа на доставки от 1 март, позовавайки се на отсъствието на допълнително споразумение към договора от 2009 г. В резултат на спрените доставки от Русия, "Нафногаз" започна да купува синьо гориво от Европа, но по сметки на Украйна то излиза 34% по-скъпо от руското.

И Русия, и Украйна са длъжни да изпълняват решенията на Стокхолмския арбитраж, заяви представителят на германското правителство Щефан Зайберт на пресконференция в понеделник.

Той допълни, че Берлин е в контакт с партньорите си по този този въпрос, а освен това поддържа действията на зам.-председателя на Европейската комисия по енергийния съюз Марош Шефчович, които биха могли да доведат за разрешаване на конфликта.

На 28 феврурари Стокхолмският арбитражен съд задължи "Газпром" да плати на "Нафтогаз" 4.63 млрд. долара за това, че не е доставил съгласуваните обеми газ за транзит. След преизчисляване на резултатите от двата арбитражни спора между двете компании за дотавка и транзит на газ, "Газпром" е длъжен да плати на украинската компания 2.56 млрд. долара.

Шефът на "Газпром" Алексей Милер разкритикува решението и заяви, че руският концерн незабавно ще разтрогне договора за доставка и транзит с Украйна и ще върне на "Нафтогаз" предплатената сума. Украинските власти призоваха гражданите на страната за по-икономично потребление на газ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?