"Газпром" призна, че не му стига газ за Европа

"Газпром" призна, че не му стига газ за Европа

"Газпром" в момента не е в състояние да изпълни всички заявки за европейските потребителите за допълнителни количества над договорените обеми. Това призна в понеделник зам.-шефът на руската компания Андрей Круглов, след като предишната седмица стана ясно, че в Европа не пристигат необходимите газови доставки.

За това е съобщено на премиера Владимир Путин, но той не само не разкритикува, но и одобри действията на монополиста, който в предизборен период отдава предпочитания на доставките на суровина в Русия. Това обаче може да доведе до влошаване на енергийните отношения с Европа, "Газпром" е заплашена от санкции, а също така от ускоряване на реализацията на газопроводите от Азия в Европа, заобикаляйки Русия, пише "Комерсант".

"В момента задграничните заявки се изпълняват според договорите, но виждаме, че заявките се увеличават. Ние имаме утвърден график за доставки в Западна Европа и в неговите рамки доставките се осъществяват", заяви Круглов. "Допълнителните обеми, които обаче нашите западноевропейски партньори искат, "Газпром" в момента не може да удовлетвори", каза той.

Круглов призна още, че пред последните няколко дни е имало намаление на доставките за европейските страни, но не по-голямо от 10 процента, но след това количествата са възобновени в договорените рамки.

Руските газови доставки към мръзнеща Европа са повишени през почивните дни, но все още не са напълно възстановени, заявиха в понеделник от Европейската комисия. Италия формира кризисен щаб във връзка с критичния недостиг на руски газ, предаде Ройтерс.

Обемът на доставките за България, Словакия, Австрия, Унгария, Полша и Гърция са възстановени в нормален обем; доставките за Румъния, Германия и Гърция се възстановяват, но не още не стигнали нормалния си обем, заяви пред журналисти Марлене Холцнер, говорител на ЕК. Тя отбеляза, че ситуацията в Европа с недостатъчните количества руски газ не е катастрофична, тъй като някои страни задоволяват нуждите си с налични газови запаси и чрез други пазарни мерки.

В Италия, където търсенето на газ достигна най-високите си равнища след шест поредни дни на ограничени доставки от Русия, министърът на индустрията Корадо Пасера определи ситуацията като "критична". Консумацията на газ в Италия достигна рекордни равнища в неделя, но пикови стойности се очакват в понеделник и вторник.

Сред мерките, които обсъжда създадената извънредна комисия, са намаляване на парното отопление, прекъсване на доставките за някои производства и използване на нефт вместо газ в някои генериращи предприятия.

В петък и събота Италия е получавала 30% по-малко руски газ от предвиденото, но недостигът е компенсиран с нарастване на вноса от Алжир, както и използване на запаси от природен газ.

Сегашната ситуация с доставките на газ в Европа показва колко необходими са проектите за газопроводите "Син поток" и "Южен поток", заяви от своя страна руският премиер в понеделник.

"Днес не е излишно да напомним на онези, които пречеха на строежа на "Северен поток", че ако не мяха пречили, вече щеше да е готов вторият участък (от тръбата – бел. ред.) и сега и двата щяха да са натоварени", коментира Путин. По думите му при новите транспортни маршрути "Газпром" би работил върху разработването на нови находища и сега такива проблеми нямаше да има.

Путин изрази надежда, че работата по "Северен поток" ще бъде завършена, а тази по "Южен поток" ще се ускори, тъй като "днес е очевидно, че това са абсолютно необходими поректи", пише oilru.com.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?