"Газпром" призна за отлагането на "Турски поток"

"Газпром" призна за отлагането на "Турски поток"

"Газпром" призна, че е невъзможно да реализира газопровода "Турски поток" в предварително обявените срокове. Зам.-председателят на руския газов монополист Александър Медведев заяви на пресконференция в понеделник, че строителството на "Турски поток" ще бъде отложено, но не уточни никакъв срок, предаде Ройтерс.

"Газпром" обеща да започне строежа на първата отсечка от маршрута на газопровода през лятото на 2015 г. и да го пусне в експлоатация в края на 2016 г. Досега обаче проектът не е помръднал и "Газпром" дори разтрогна договорите с подизпълнителя.

Руското енергийно министерство заяви през лятото, че отлагане е възможно, ако Москва и Анкара не се договорят за започването на строителството.

"Газпром" от няколко години планира да изгради газопровод, минаващ по дъното на Черно море, с капацитет 63 млрд. кеб.м. газ годишно, който да заобикаля Украйна. Първоначалният проект беше "Южен поток", чиято първа копка бе направена през 2012 г. Европейският съюз обаче настоя проектът да бъде съобразен с европейските правила, на което Русия не се съгласи и през декември 2014 г. смени маршрута на газопровода, така че изходната му точка от Черно море да е в Турция, а не в България. Новият проект бе наречен "Турски поток".


Медведев, цитиран от руските медии, посочи като причина за отлагането политическата криза в Турция, която не успя да излъчи правителство и насрочи нови парламентарни избори.

В петък Сефа Садък Айтекин, помощник-съветник в турското министерство на енергетиката и природните ресурси, заяви, че преговорите по газовия проект се замразяват, обяснявайки ситуацията с "липсата на взаимно доверие" и настоя за "по-голяма гъвкавост" между страните.


"След като все още полагането на първата тръба не е започнало да се планира, то пускът през декември 2016 г. няма как да се случи", каза сега Медведев.

Медведев съобщи още, че европейски финансови институции проявяват предварителен интерес към финансирането на "Северен поток -2", а "Газпром" е започнал консултации и разчита на пари от Европа и Азия.


Акционерните договорености по "Северен поток-2" остават в сила и се очаква той да бъде пуснат в експлоатация през 2019 година.


Проектът "Северен поток-2" предвижда да бъдат построени две нови линии на газопровода, минаващ по дъното на Балтийско море от Русия до Германия, с обща мощност 55 млрд. куб. метра годишно.


Медведев допълни, че "Газпром Експорт" прогнозира износът на газ тази година да бъде на равнище 158 милиарда кубични метра, а плановете на компанията са през 2016-2017 година да продава 10 процента от износа си чрез газови търгове.


Първият такъв бе обявен миналата седмица, но дъщерната на "Газпром" компания успя да пласира под 1/3 от пуснатите количества газ на цени, по-високи от тези в дългосрочните ѝ договори. Това не е заместител на дългосрочните договори на компанията, а допълнителен инструмент, заявиха от "Газпром".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес