“Газпром“ пробва влизане в транзитната ни мрежа през “Южен поток“

“Газпром“ пробва влизане в транзитната ни мрежа през “Южен поток“

Руският монополист “Газпром“ пробва да осъществи отдавнашното си намерение за влизане в българската транзитна газопреносна мрежа през проекта “Южен поток“. Това стана ясно в сряда от думите на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който съобщи по време на обсъждането на проекта за енергийна стратегия на България, че няма да позволи българската газопреносна мрежа да бъде погълната в руския проект за строеж на газопровод по дъното на Черно море.

След това пред журналисти той уточни, че руската страна е поискала маршрутът на “Южен поток“ през територията на страната и разклоненията му до Сърбия и Гърция да стъпи върху сега съществуващата транзитна мрежа и тя да се включи в трасето.

Ако това бъде разрешено, то “Газпром“ би придобила собственост върху използваните участъци от транзитната мрежа, тъй като по план бъдещото българо-руско дружество, собственост наполовина на руския монополист и на българската “Булгаргаз“, ще притежава поравно и тръбата за “Южен поток“ през България. Вкарване на наличната система в маршрута на бъдещия газопровод би объркало и транзитните потоци към Гърция, Македония и Турция, към които страната ни транспортира ежегодно 16-17 млрд. куб. м. А и отстъпване на собственост би отворило руски претенции и за намаляване на транзитните такси.  

България обаче няма да позволи това да стане, транзитната ѝ мрежа ще се използва само при условие, че се плащат съответните такси, заяви Димитров. Страната ни категорично ще настоява да бъдат изградени нови паралелни връзки, а не да се ползва съществуващо трасе.

Смесеното дружество за изграждането на българския участък на “Южен поток“ трябваше да бъде създадено още миналата година, но както стана ясно от думите на министъра на икономиката и енергетиката в сряда в момента двете страни имат и спорове по избора на изпълнител на предпроектното проучване на тръбата. “България настоява да бъде избран изпълнител, който да вдъхва доверие на кредитните институции, така че да може да се осигури финансирането на проекта“, отбеляза Димитров.

Според изчисления от преди година българският участък на газопровода струва 1.4 млрд. евро, но най-вероятно сумата ще се удвои. Миналия петък вицепрезидентът на “Газпром“ Александър Медведев съобщи, че стойността на проекта е стигнала до 25 млрд. евро. През 2008 г. цената му се изчисляваше на 12 млрд. евро, но в края на януари 2009 г. Медведев заяви, че капацитетът на газопровода ще се увеличи от 31 млрд. куб. м годишно на 47 млрд. куб. м.

Вероятно оскъпяването на първоначалните разчети е другият мотив за искането на руснаците да ползват наличаната система у нас, защото така биха спестили значителни инвестиции, които и без това не е ясно откъде ще бъдат осигурени.

Очаквахме при посещението в Русия да бъдат уточнени маршрутът и количеството на транзитиран газ по "Южен поток", това не се случи, каза Димитров. Той допълни още, че българската страна няма да допусне увеличаването на капацитета на "Южен поток" да доведе до разрушаване на българската газопреносна система.

Министърът съобщи още, че "Булгаргаз" е предявила официално претенциите си за компенсации заради спряното две седмици кранче пред "Газпром". Той обаче отказа да коментира дали става въпрос за обявените от директора на българското газово дружество щети за 20 млн. долара от транзита и пропуснати ползи за 80 млн. лв. от недоставените количества. Димитров не отговори конкретно и на въпроса какво ще предприеме страната ни в случай, че "Газпром"  се позове на форсмажорни обстоятелства за газовата криза, какъвто намек вече бе направен от Александър Медведев.

По време на срещата на президента Георги Първанов с руския му колега миналата седмица в Москва Дмитрий Медведев заяви, че претенциите трябва да се поставят пред Украйна, на което Киев реагира след дни с "учудване". Димитров каза в сряда, че ако Русия отхвърли  исканията ни, ще се търсят юридически форми за предявяването им.

Съгласно проекта на енергийната стратегия на България до 2020 г., който се очаква да бъде приет от Министерски съвет в скоро време, газовата зависимост на страната ни от Русия ще намалее от сегашните 100 процента на 59 на сто през 2020 г. Намеренията са тогава 30 на сто от доставките за България да са от алтернативни газопроводи като "Набуко", 7 на сто да идват от терминали за втечнен газ, а 4 на сто да е местният добив на синьо гориво.

Димитров съобщи още, че към планирания от България терминал за втечнен газ на Егейско море, чието финансиране не беше одобрено от Европейския съз, интерес за участие проявявали и Катар, Алжир, Нигерия и Египет, с които е разговаряно за осигуряване на суровина за съоръжението.  

С оглед на изграждането на "Набуко" и "Южен поток" се планира участието на нови газови електроцентрали в производството на ток, допълни Димитров. Той обаче посочи, че това ще стане след разнообразяването на газовите маршрути, тъй като при повторение на ситуацията с кризата от януари със спрения руски газ страната ни би останала не само на студено, но и на тъмно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес