"Газпром" продължава да купува бензиностанции у нас

Руската компания "Газпром" продължава да увеличава броя на бензиностанциите си в България, след като в понеделник Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри сделки за още осем търговски обекта у нас. Бензиностанции в Пловдив, Бургас, Ловеч и Асеновград ще станат собственост на "НИС Петрол“, която е на контролираната от "Газпром" компанията "Нафтена Индустрия Сърбия”.

Така "НИС Петрол" вече ще оперира 22 бензиностанции в България.

 

От антимонополната комисия посочиха, че проучването на пазара на търговия на дребно с автомобилни горива, условията за конкуренция, бариерите за навлизане, пазарно положение на участниците преди и след концентрацията и др. показали, че след сделката ще настъпят хоризонтални ефекти, които няма да доведат до появата на участник със значително пазарно присъствие, още по-малко с господстващо положение.

 

Пазарът е сравнително конкурентен, с умерено ниво на концентрация и се характеризира с голям брой участници - около 3200 търговци, част от които са вериги бензиностанции с осезаемо пазарно присъствие и друга част – голям брой независими търговци с малки пазарни дялове, коментират от КЗК.

 

Комисията счита, че сделката няма да засегне ефективната конкуренция на съответния пазар и следва да бъде безусловно разрешена.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?