"Газпром" продължава да разтрогва договори за "Южен поток"

"Газпром" продължава да разтрогва договори за "Южен поток"

Руската компания "Газпром" продължава да разваля сключени договори, отнасящи се за строителството на газопровода "Южен поток", чието прекратяване бе обявено през декември  2014 г. След което през март 2015 г. монополистът изкупи срещу милиард евро дяловете на чуждите си партньори в дружеството "Южен поток Транспорт" за изграждането на морския участък, а през юли 2015 г. прекрати договора си с италианската "Сайпем" , която трябваше да полага тръбите по едното морско трасе на газопровода в Черно море.

Сега Съветът на директорите на "Газпром" е одобрил прекратяването на договора между на практика дъщерните му дружества – "Газпром Експорт" и "Южен поток Транспорт", за осигуряване на суровина за пренос по газопровода, съобщи руската агенция ТАСС, цитирайки официално съобщение на монополиста.

С това руската компания систематично действа по уреждането на отношенията си с част от партньорите по спрения проект, но съакционерът ѝ за българския участък на газопровода – "Българският енергиен холдинг" (БЕХ) все така твърди, че не е уведомен официално за слагането на кръст на "Южен поток". Последно "Газпром" и БЕХ са се събирали на общо събрание на акционерите в българо-руското дружество "Южен поток България" в средата на 2015 г., когато БЕХ е блокирал предложение на руснаците за промяна в организационната структура на дружеството и спиране на възнагражденията за членовете на съвета на директорите на "Южен поток България".

Въпреки всички знаци и действия от страна на Русия за прекратяване на работата по морското трасе на "Южен поток", без което няма как да има и сухопътен участък, от българска страна не бе предприето нищо за спиране дейността и у нас.

За възможно възстановяване на работата по проекта "Южен поток" съобщи преди дни вестник "Стандарт", което обаче беше отречено и от българския премиер Бойко Борисов, и от руския министър на енергетиката Александър Новак.

Последно Борисов заяви, че "Южен поток" е в историята на плана на българското правителство да изгражда газоразпределителен център край Варна. Кабинетът се надяваше да убеди Москва да реализира морското трасе като източник за захранване на въпросния газов хъб с руска суровина, което ще е предмет на обсъждане по време на заседанието на междуправителствената бълагор-руска икономическа комисия, насрочено за 27 и 28 януари в София. Очевидно българската страна, ако иска руски газ за хъба си, ще трябва да преговаря за увеличаване на доставките през Украйна. Явно действията на страната са в тази посока, предвид вчерашното решение на Европейската комисия да отпусне 850 хил. евро на българския газов оператор "Булгартрансгаз" за проучване на зъвможностите за модернизация и разширяване на газопреносната ни система.

"Южен поток" трябваше да пренася руски газ от руското крайбрежно градче Анапа по дъното на Черно море до Варна, откъдето трасето трябваше да продължи през България, Сърбия и Унгария до австрийския газоразпределителен център Баумгартен. Капацитетът му бе планиран на 63 млрд. куб. м годишно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?