"Газпром" разширява пазара си във Великобритания

"Газпром" разширява пазара си във Великобритания

Руската компания "Газпром" в най-близко време ще увеличи своите клиенти във Великобритания, съобщи първият зам.-управител на газовия монополист Александър Медведев, предаде ББС в понеделник.

На икономическия форум в Санкт Петербург той заяви, че съответната сделка ще бъде осъществена в близките седмици и за нея ще стане известно по време на тенис турнира на Уимбълдън. Спортната проява стартира на 25 юни и продължава две седмици.

"Който е на уимбълдънския турнир, ще разбере", каза Медведев на журналистите и добави, че договорът цели увеличение на клиентите на британския пазар. Членът на управата на "Газпром" обаче не съобщи детайли от сделката и не каза името на компанията, с която ще бъде сключен договорът.

"Газпром" се смята за претендент в покупката на компанията "Сентрика", която притежава "Бритиш Газ" –най-големият доставчик на природен газ за британските потребители.

Срещу присъствието на руския газов монополист на британския пазар обаче се обявяват някои британски политици. Както пише в понеделник "Гардиън" част от тях са изплашени от възможността "Газпром" да използва доставките на синьо гориво като инструмент за политически натиск.

Европейската експанзия

"Гардиън" не изключва говорейки за бъдещата сделка Медведев да е имал предвид бруга британска компания – "Нейчъръл Газ Шипинг Сървисиз Лимитед" (NGSS), която вече частично принадлежи на "Газпром". NGSS предоставя административни услуги по доставката на природен газ на шест от най-големите газови дистрибутори във Великобритания.

Миналата година руската компания придоби неголемия доставчик "Пеннайн Нейчъръл Газ Лимитед". Също така през април стана ясно, че "Газпром" е подал заявка за доставка на природен газ на британската Национална служба по здравеопазването.

"Газпром" активно се стреми зда излезе на пазара на крайните потребители в западна Европа, отбелязва ББС.

През декември 2006 г. компанията се договори с "Газ дьо Франс" за отваряне на директния достъп до крайните клиенти във Франция. През ноември при аналогични условия бе продължено до 2035 г. и споразумението с италианската газова компания ЕНИ.

Медведев също така съобщи  за намеренията на "Газпром" да увеличи до 50 на сто дела си във "Вингаз", която е най-големият в Германия вносител и разпределител на природен газ. В момента руснаците държат 35 на сто.

Пазарният дял на "Газпром" в Европа възлиза на 27 процента и до 2010 г. може да се увеличи до 33 на сто, смята Медведев.

Опасенията на Брюксел

Русия в момента се явява основния доставчик на газ в Западна Европа. Около една четвърт от евровноса се пада на руските находища и Европа е обезпокоена от енергийната си зависимост от Русия.

Преди две години Москва за кратко време прекрати доставките на газ за Украйна заради разногласие по цените. Ситуацията се повтори преди година, когато Русия имаше спор и с Беларус за цената на газа и тарифите за доставката. Брюксел не иска повторение на ситуацията и очаква от Москва инвестициите в енергийната промишленост, които да обезпечат  доставките на нефт и газ в Европа през следващото десетилетие.

Споделяне

Още от Бизнес