"Газпром": Сърбия и България да си говорят за "Южен поток", ние решаваме

"Газпром": Сърбия и България да си говорят за "Южен поток", ние решаваме
Властите в Сърбия и България може да изразяват своите желания и предпочитания за посоката на "Южен поток", но последната дума по въпроса откъде ще минава газопроводът е на "Газпром". Това се казва в изявление на представители на руската компания в Белград.

"Какво са си говорили президентът Борис Тадич и премиерът Бойко Борисов ние нямаме никакво желание да коментираме. Това са си техни намерения. Решението за посоката на "Южен поток" зависи единствено и само от техническите и икономическите параметри... Разбира се по време на обсъждането на посоката ще бъдат взети предвид всички мнения, включително и на Сърбия, но окончателното решение се взема от "Газпром", се казва още в позиция на руската компания, съобщи вестник "Блиц", цитиран от БГНЕС.

В сръбската преса коментират, че Белград се опитва да се договори със София зад гърба на руската компания. За тази подкрепа Тадич е дал съгласието си Сърбия да участва в изграждането на АЕЦ "Белене" с 350 млн.евро, се казва още коментарите на сръбските енергийни експерти.

Във вторник московското издание "Комерсант" коментира, че Белград използва София, за да се наложи за пътя на трасето.

В края на миналата седмица след среща между Борисов и Тадич във Варна двамата обявиха, че са се разбрали тръбопроводът да влезе в Сърбия в района на град Димитровград. Белград е заинтересован от прокарването на тръбопровода през Димитровград, защото в този случай той ще премине през цялата територия на Сърбия. От Газпром обаче смятат, че така ще се удължи трасето и оскъпи проекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?