Газпром се готви да доставя втечнен природен газ в САЩ

Руската компания Газпром, която е най-голямата компания в света според запасите си на синьо гориво, се готви да доставя големи количества втечнен природен газ в САЩ, съобщи днес икономическият сайт К2Капитал.

Газовият гигант, който се контролира от държавата, е подписал ексклузивно споразумение с консултантската компания Пейс глобъл енерджи сървисиз, която ще представлява интересите му в Северна Америка, се уточнява в комюникето на Газекспорт - филиал на Газпром.

В момента Рейс води преговори със специалисти по регазификационни терминали за инвестиции в един или няколко такива терминала. Компанията преговаря и за сключване на дългосрочни договори за покупка на втечнен природен газ от компании за битови услуги и доставка на енергоносители.

Според данни на Министерството на енергетика на САЩ Газпром притежава една трета от световните запаси на природен газ. В момента компанията разработва Щокмановското находище в шелфа на Баренцово море и планира доставки на втечнен природен газ през пристанища на Източното или Североизточното крайбрежие на САЩ.

Друг вариант е доставките да стават през Канада, а се обмислят и терминали по крайбрежието на Мексиканския залив. Засега Газпром не произвежда втечнен газ, като цялото количество на добиваното синьо гориво се доставя в Европа по магистрални тръбопроводи.

Руската компания планира да разменя природния газ, доставян в Европа, за втечнен природен газ, произвеждан от други компании, а продажбите за САЩ да започват през 2007 г., когато се очаква да бъдат построени терминалите за него.

По БТА

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?