Газпром се готви за лидерство в петролния сектор

Руският газов гигант Газпром даде израз на амбициите си да стане лидер в петролния сектор, коментира Франс прес. Това стана във вторник. Когато компанията сложи край на съспенса и обяви намерението си да участва в търга за акциите на основния производствен филиал на Юкос - Юганскнефтегаз.

Само месец след официалното си раждане Газпромнефт - новия филиал на Газпром, който обединява петролните активи на концерна и на руската държавна компания Роснефт, разкри намеренията си за ускорен растеж.

Генералният директор на Газпромнефт Сергей Богданчинков обяви, че неговата група ще кандидатства за придобиването на 76,8 на сто от акциите на Юганскнефтегаз, който произвежда 62 процента от суровия петрол на Юкос.

След такава сделка годишното производство на Газпромнефт може да се повиши от сегашните 37 милиона тона до 88, та дори и 90 милиона тона още от следващата година и до 120 милиона тона до 2010 година. Това ще му позволи да си съперничи с Бритиш петролиъм, Шел и Ексън Мобил, подчерта Богданчинков. В действителност става дума за създаването на голяма петролна група, допълни министърът на промишлеността и енергетиката на Русия Виктор Христенко.

Новината доведе до повишаване цената на акциите на Газпром с 1,85 процента. Малко преди затгварянето на Московската фондова борса, книжата на компанията вървяха по 1,1 долара.

Участието на Газпромнефт в търга за Юганскнефтегаз потвърждава стратегията на руските власти да установят по-строг контрол на държавата върху руския петролен сектор.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?