“Газпром” се стреми към 10% от газовия пазар на Великобритания

Руският газов монополист “Газпром” огласи амбициозен план да вземе контрол над 10% от газовия пазар на Великобритания до 2010 година.

В рамките на този план “Газпром” разглежда възможността за строителство във Великобритания на електростанции в партньорство с други електрически компании, каза в интервю за “Дейли телеграф” директорът на Gazprom Marketing and Trading (GMT) Виталий Василиев.

Независимо от слуховете, че “Газпром” е разглеждал възможността за придобиване на британския доставчик на газ Centrica, Василиев казва, че неговата компания не планира да влезе на вътрешния пазар на битовите потребители.

“Нашата стратегия е да останем такива каквито сме, доставяйки енергийни суровини за компаниите и промишлените потребители, и да се разширяваме по този модел”, каза той.

Разширяването на “Газпром” във Великобритания може да засили притеснението за прекалено разрастващото се влияние на тази компания на енергийния пазар.

Сега компанията не просто доставя газ до руската граница и го продава на купувача, предложил най-висока цена. През последните няколко години “Газпром” сключи редица сделки за доставка и обмен на активи с европейските енергийни компании и направи редица инвестиции в строителството на мрежа от тръбопроводи, за да осигури преки доставки на газ.

Ръстът на “Газпром” се характеризира с неотдавна публикуваните цифри, които показват, че базираната във  Великобритания GMT, която се занимава с продажба на газ, нефт и квоти за въглеводородни емисии на територията на Европа, миналата година получи приходи от 1.5 млрд. британски лири. За сравнение през 2005 година тази цифра беше 594 млн. лири, а през 2004 г. – 324 млн. лири.

“Газпром” доставя 25% от европейския газ, като от тях почти 4% влизат във Великобритания (в началото на миналата година процентите бяха 2). GMT също доставя почти 4% от други източници, основно от Норвегия. Василиев очаква, че до 2010-2012 година преките доставки от Русия във Великобритания ще достигнат 10%, като обемът на газа, идващ от други източници също рязко ще нарасне.

Тази компания стана официален доставчик на почти 2 хиляди малки предприятия във Великобритания, тя също осъществява и енергийното снабдяване на стадион Headingley и катедралния храм на Йорк. Степента на недоверие към “Газпром” обаче стана очевидна миналия месец, когато подаде заявка за договор за доставка на Националната здравна служба.

Говореше се за “потенциално чудовищните” последствия от подобен договор, тъй като “Газпром” не е надежден доставчик на газ, а на президента на Русия Владимир Путин не трябва да се вярва.

“Разбирам тънкостите, свързани с доставките на газ за Националната здравна служба. Но бях изненадан от някои заявления, че Путин може да вземе решение да доставя или не газ за Националната здравна служба или може изведнъж да врътне крана”, казва Василиев.

“Британският пазар не работи по този начин. Ние като търговска организация предложихме цена за сключване на договор, конкурирайки се с други източници. Ако по някаква причина доставките бъдат прекратени, газ ще се доставя от общия пазар, а ние ще трябва да изплатим множество глоби”, казва Василиев.

“Газпром” се сблъска с още по-силна опозиция в началото на миналата година покрай предположенията, че проучва възможността за покупка на Centrica. Макар публичната позиция на правителството да е, че бъдещето на Centrica зависи от пазарните условия, зад кулисите безпокойството се засилваше.

Василиева отклонява разговора за Centrica, като първо твърди, че “Газпром” “даже не си е помислял за това”, а след това, че той са “разглеждали всички възможности във Великобритания”.

“Газпром” въпреки всичко купи една компания, малкия доставчик Pennine, която, по думите на Василиев, дава на компанията му квалификацията, необходима за създаване на търговско подразделение в Европа. “Сега имаме всичко необходимо като персонал и IT системи, за да изградим позициите си на пазара”, казва ръководителят на гиганта, който е московчанин.

Една от стратегиите може да е строителството на електростанции във Великобритания. “Газпром” е сключил подобни сделки в континентална Европа. “Не изключвам подобни проекти във Великобритания със сътрудничеството на партньори. Ние обаче не сме разработили детайлни проекти, за които бих могъл да съобщя сега на обществеността”, казва той.

Разбира ли Василиев, че това, справедливо или не, ще предизвика отпор в някои кръгове? “Когато отварям вестник, виждам изображения на огромна мечка, която иска да превземе Великобритания. Разбирам известното притеснение от ваша страна, защото вие във Великобритания никога не сте работили с “Газпром” и с Русия”, казва Василиев пред “Дейли телеграф”.

Не само във вестниците и сред британските политически кръгове възникват тревоги за разширяването и нарастващото влияние на “Газпром”. Навсякъде в ЕС се усеща притеснение от това, че Русия става енергийна свърхсила.

През януари 2005 година Европа изненадващо разбра колко силно зависи от доставките на руски газ, когато те бяха за кратко прекъснати покрай спора между Москва и Украйна. От породилият се ефект на доминото пострада Великобритания, където цените на газа рязко скочиха. Другите разногласия само засилват тези подозрения.

“Газпром” отне на Royal Dutch Shell мястото на основен акционер в голямото газово находище “Сахалин – 2”. Освен това по всичко личи, че “Газпром” ще спечели най-много от всички от скандала около Ковиктинското находище, контролирано от съвместна между Русия и “Бритиш петролиум” компания.

Василиев смята, че дали това е добро или лошо зависи от “интерпретациите, от това къде се поставя акцента”. Той казва: “Съществуват определени проблеми между Великобритания, ЕС и президента Путин. Моята работа обаче не е да бъда политик и да решавам проблемите на такова ниво. Моята работа е да бъда бизнесмен”.

Същото казва той за предположенията дали ще повлияе отравянето на Литвиненко на отношенията между Великобритания и Русия. “Вие смесвате политиката и бизнеса. Аз се опитвам да ги разделям”.

Да, “Газпром” осъзнава, че има проблеми с имиджа. Миналата седмица “Дейли телеграф” публикува документи на “Газпром”, в които се признава, че компанията ще трябва да преодолява враждебността от страна на политиците и медиите, ако иска да развива успешен бизнес на Запад.

Според Василиев Великобритания има твърде много предразсъдъци по отношение на Русия и “Газпром”. “Не е правилно да се съди “Газпром” без да сте се срещнали с нас и без да разберете нашата стратегия. Светът не се дели на черно и бяло. Съществуват и други нюанси. И само по пътя на диалога можете да се научите да ги различавате”, казва шефът на GMT пред “Дейли тереграф”.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?