“Газпром“ ще пази експортния си монопол за правнуците

“Газпром“ ще пази експортния си монопол за правнуците

“Газпром“ разчита да запази за дълго време износа на газ чрез тръбопроводи като основен експортен канал, заяви зам.-шефът на руския монополист Александър Медведев. По думите му този канал ще се запази “за нашите внуци, правнуци и правнучки“.

 

Медведев добавя още, че корпорацията не разглежда възможността да привлича независими производители към своите международни тръбопровородни поректи, за да удовлетвори изискванията на третия енергиен пакет на Еврокомисията за гарантиран достъп и на трети лица до съоръженията, пише “Интерфакс“.

 

Според предишни информации руските чиновници обсъждат различни варианти за прокарване на интересите на руските газови компании в Европа. Един от тях е включването в реализацията на руските газови проекти на различни от “Газпром“ държавни фирми.

 

В момента “Газпром“ единствена притежава ексклузивните права да продава природен газ зад граница. Държавните компания “Новатек“ и “Роснефт“ обаче искат да получат също права за износ поне на втечнен природен газ, каквито са опитите на Игор Сечин, който е шеф на компанията “Роснефт“ и бе вицепремиер на Владимир Путин, преди той да стане президент. Идеята се подкрепя и от премиера Дмитрий Медведев, който обаче уточнява, че трябва да се запази като основен износът на тръбопроводен газ.

 

Според заявление на вицепремиера Аркадий Дворкович, монополът за доставки на втечнен газ може да се отмени, ако руските производители могат да се договорят с чужди контрагенти. “Новатек“ например успя да се разбере с британската “БиПи“ за доставка на втечнен газ от предприятието “Ямал СПГ“. На свой ред пък “Роснефт“ се споразумя с японската “Марубени“ (Marubeni) за строеж на завод за втечняване на природен газ, който да гарантира доставките в Япония.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?