“Газпром“ ще прицели в пазар на 50 млрд. куб. м автогориво

Руската компания “Газпром“ смята за възможно да си осигури допълнителен пазар, стимулирайки използването на природен газ като гориво за автомобили, предаде в понеделник Интерфакс. По думите на вицепрезидента на монополиста Александър Медведев този пазар може да достигне 50 млрд. куб. м до 2030 г. Той напомни, че “Газпром“ активно работи в тази посока както в Русия, така и зад граница, увеличавайки газовите си станции за зареждане на автомобили. Средногодишният ръст на автомобилите, ползващи природен газ, е 26 на сто.

В подкрепа на намеренията на “Газпром“, в понеделник в Хановер по време на промишления панаир е било подписано споразумение с немския автопроизводител “Фолксваген“, според което от май 2013 г. руската компания чрез дружеството си “Газпром Германия“ става ексклузивен доставчик на моторно газово гориво за участието на “Фолксваген Моторспорт“ в състезания за автомобили, работещи на природен газ. Документът е подписан от председателя на Съвета на директорите на “Газпром“ Виктор Зубков и от члена на борда на директорите на “Фолксваген“ Улрих Хакенберг.

Хакенберг приветства новия партньор на състезанията от шампионата Volkswagen Scirocco R-Cup, който е единствен по рода си в света и в който участват 25 състезатели. През 2013 г. в рамките на турнира ще се проведат девет гонки. Зубков пък определи споразумението като “логическо продължение на нашите усилия по разширяване на използването на моторно газово гориво в Европа“. Според него природният газ като автомобилно гориво има голям потенциал, който ще позволи екологично чисто и икономично използване на автомобилите.

“Фолксваген“ произвежда шест серийни модела от различен клас автомобили, работещи с природен газ. Това са Caddy 2.0 EcoFuel, Caddy Maxi EcoFuel 2.0, Touran 1.4 TSI EcoFuel, Passat и Passat Variant 1.4 TSI EcoFuel, както и новият модел eco up!.

Споделяне

Още от Бизнес