Газпром ще продължи да избива ниските цени в Русия от скъпия износ на газ

Ден след преизбирането си президентът на Русия Владимир Путин изключи възможността за каквито и да било радикални промени в ценовата политика на монополиста Газпром. Путин обяви, че фирмата ще продължи да поддържа ниски цени на руския пазар, които ще подкрепят икономическия растеж в страната през неговия втори мандат, предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Цените на природния газ в Русия са 20 долара за 1000 куб. м. - по-малко от една пета от цената, на която газовия монополист продава извън граница. Това е и една от основните пречки пред желанието на Русия да влезе в Световната търговска организация, подчертава АП.

Руският президент в понеделник бе категоричен, че Газпром няма да променя ценовата си политика, благодарение на която се гарантира растежа на останалите сектори в руската икономика. Този факт не бива да се забравя, каза Владимир Путин.

В същото време руският президент се обяви за по-нататъшно реформиране на енергийния сектор, създаване на свободен пазар на газ и даване на свободен достъп до тръбопроводите на независимите производители. Това обаче не означава, че те ще могат да излязат на външния пазар, подчерта руският президент, без да обясни как при това условие производители извън Газпром могат да предложат конкурентни цени на вътрешния пазар.

Споделяне

Още от Бизнес