"Газпром" ще разширява доставките на втечнен газ за Индия и Китай

"Газпром" е продължил договора си с индийската компания "Гейл" (Gail) за доставка на втечнен природен газ, а в най-скоро време ще възобнови преговорите си в същата насоки и с Китай, съобщи на пресконференция в сряда заместник-председателят на управителния съвет на компанията Александър Медведев, цитиран от руските медии.

 

Срокът на индийските доставки е 25 години в обем от 3-3.5 млн. тона годишно с възможност за увеличаване. През октомври 2012 г. "Газпром" и "Гейл" подписаха договор за доставка на 2.5 млн. тона втечнен природен руски газ годишно в продължение на 20 години.

 

"Не се отказваме от възможността за доставки на втечнен газ в Китай въпреки подписания договор за доставки на синьо гориво по тръбопроводи, каза Медведев. Той съобщи още, че вече е договорено изплащането на аванса от 25 млрд. долара в изпълнение на подписания в края на май 30-годишен договор между "Газпром" и Китайската национална петролно-газова корпорация (CNPC) за доставка на 38 млрд. куб. м тръбопроводен газ годишно в Китай.

 

Този аванс е нужен на руския газов монополист за да развие мощностите си за добив на газ и на системата си за пренос до Китай. Изплащането на сумата трябва да стане до началото на доставките, които ще започнат най-рано след 4 години или след 6, ако китайската инфраструктура не е готова за прием на руското гориво, обясни Медведев.

 

Той каза още, че в най-скоро време компанията ке възобнови преговорите си с Китай за доставка на газ по западния маршрут.

Споделяне

Още от Бизнес