Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Газпром" склони на по-евтин газ и поиска да строи електроцентрала у нас

След разговор с Борисов Путин наредил по телефона да се дадат "преференциални" цени

159 коментара
Милер, Борисов и Добрев (правите) са доволни от подписването на новия газов договор между Гогов и Медведев, сн. БГНЕС

Поевтиняване на руския природен газ с повече от 20 процента от януари следващата година спрямо януари 2012 г., което обаче реално прави 9 на сто спрямо сегашната цена, и подобряване на някои от условията по доставките от "Газпром" получи България срещу окончателния си подпис за газопровода "Южен поток". Като "бонус" към тези договорености имаме желание на "Газпром" да си построи газова електроцентрала у нас и да продава директно ток от нея, както и да финансира футболния клуб "Левски".

Макар руският президент Владимир Путин да не дойде за тържественото подписване на "Южен поток" в София, малко преди насрочената церемония - "в 11 без пет", след обаждане на премиера Бойко Борисов, той е наредил по телефона на шефа на "Газпром" Алексей Милер да подпише над 20-процентовата отстъпка. Това съобщи Борисов, след като подписи под инвестиционното решение за строежа на "Южен поток" през България положиха Милер и Михаил Андонов, изпълнителен директор на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ). Холдингът и "Газпром" държат по 50 на сто в дружеството "Южен поток България", което ще изгради и оперира българския участък от газопровода.

Българският подпис бе последният, от който се нуждаеше Русия, за да започне строителството на ключовия за нея тръбопровод за доставки на газ към Европа, заобикаляйки Украйна. Тъй като Русия искаше да стартира проекта максимално бързо (първата копка бе насрочена за 7 декември още преди българското "да") и в момента няма друга алтернатива за избрания маршрут освен България, където тръбата излиза от морския участък на сушата, страната ни имаше лостове за натиск за договаряне на по-евтин газ.

В отговор на силния натиск от редица свои европейски клиенти "Газпром" им даде ценови отстъпки по-рано тази година, но категорично отказва да промени ценовата формула по дългосрочните договори, обвързваща стойността на природния газ с тази на петрола. Този принцип се запазва и в дългосрочния договор на България, което означава, че при поскъпване на петрола и кошницата продукти, свързани с него, ще поскъпва и синьото гориво за страната.

Бъдещата цена пада до 430 долара

Обявеното намаление на газовата цена за България от 20 процента обаче е спрямо началото на годината и на практика включва дадената през април отстъпка от 11 на сто, стана ясно от обясненията на Борисов. Тоест, спрямо сегашната цена реалното намаление е около 9 процента. В момента входната цена на руския газ за България е 472 долара за 1000 куб. м, което означава, че новата ще е около 430 долара.

Как обаче това ще се отрази върху крайната цена на природния газ за българските потребители тепърва ще смятат "Булгаргаз" и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която призна по-рано тази седмица, че дълго е оставяла държавния газов доставчик с по-ниски от реалните цени и с поевтиняването на руската суровина ще се компенсират и загубите на "Булгаргаз". Заявлението на дружеството за цените на вътрешния пазар за първото тримесечие на 2013 г. ще бъде внесено на 10 декември.

Противно на заканата на правителството, че докато не се подпише новия газов договор, няма да има окончателно "да" за "Южен поток", в четвъртък първо бе парафирано инвестиционното решение за "Южен поток", а после подписи под новия газов договор сложиха и шефовете на "Булгаргаз" и "Газпром Експорт" Димитър Гогов и Александър Медведев. Елиминирани от руски газови доставки са "Овергаз Инк" и "Винтерсхал", които досега внасяха по-големите количества.

По-гъвкави заявки

Срокът на новия договор е 10 години, като на шестата година може да се преговаря отново за цената и количествата, като идеята е тогава България да намали обемите на руския газ със собствен добив или по-евтина суровина от други източници по строящите се в момента газови връзки с Гърция и Румъния, а по-късно и с Турция и Сърбия. Твърдите количества, които страната ни ще получава, са 2.9 млрд. куб.м. В клаузата "вземай или плащай" (take or pay) също има корекции – задължителните обеми са намалени от 90 на 80 процента. Това ще позволи по-голяма гъвкавост на "Булгаргаз" при заявките на нужните за пазара и за съхранение обеми.

Борисов съобщи, че преговорите по цената на газа са продължили до последно и "в 11 без пет пак говорих с Путин и той охлади желанието на Милер за нови формули и бе постигнато намалението". Той обясни още, че шефът на "Газпром" настоявал договорът да е твърдо за 10 години, а ние сме искали да е за 6, след което било договорена възможността за предоговаряне на количества и цени.

С провеждането на телефонния разговор между министър-председателя на България и президента Путин беше теглена последната черта по задълженията, които бяха поети на междуправителствено равнище, потвърди Алексей Милер и уточни, че компанията имала лимит на ценовите отстъпки, до който може самостоятелно да решава. "Вече са постигнати всички договорки, направени по-рано на политическо ниво", допълни шефът на "Газпром".

За сравненията с Германия

Премиерът Борисов заяви, че цената е най-ниската възможна за страни, които не влагат милиарди евро в разработване на газови находища в Русия. Тя е малко по-висока от тази на Германия, посочи премиерът. Милер също настоя да не се правят сравнения с Германия, с която "Газпром" има общ енергиен бизнес в съвсем други мащаби - освен доставка на газ, оперира газохранилища и газови централи. Цената на доставките на газ от януари 2013 г. е най-ниската за страни от категорията на България, уточни Милер.

Той разясни още, че поевтиняването на газа е и заради бъдещото стратегическото партньорство между България и Русия в газовата сфера. Милер каза, че "Газпром" вече е направила първите си проучвания за строеж на парогазова електроцентрала у нас. Покана да строи такава бе отправено към руския монополист още след вземането на решението за спиране на проекта за строеж на АЕЦ "Белене", на чиято площадка да се изгради газова електроцентрала.

"Газпром" смята да продава и ток у нас

През следващия месец ще внесем предложения за площадки на газовата електроцентрала, каза Милер. "Сами ще изградим тази електроцентрала и ще сключваме директни договори за доставка на електроенергия на по-ниски цени", заяви шефът на "Газпром". Той допълни, че ще се обсъдят с българското правителство и допълнителни възможности за стимулиране на вътрешния газов пазар.

В момента на вътрешния пазар реален монополист се явява "Овергаз Инк", в която мажоритарният пакет се държи от "Газпром" и която държи повечето газоразпределителни райони в страната.

Обща газова граница с Русия

С вас ще построим обща газова граница между Русия и България. Днес с вас станахме истински съседи, които имат добросъседски отношения, каза Алексей Милер относно подписването на инвестиционното решение за "Южен поток". "Най-важното е, че България ще получава газ директно и няма да има ситуация, при която може да се получи пробив в доставките", допълни Милер. Борисов пък обясни, че "подобна тръба винаги гарантира, че можем да си отклоним газ и потребителите няма да останат на студено".

"Южен поток" е най-големият инвестиционен проект на територията на Европа и с подписите днес се дава истинският старт на строежа на газопровода, посочи още Милер. Той потвърди, че на 7 декември 2012 г. край руския град Анапа ще се направи първата копка на морския участък, а през декември 2015 г. до България ще стигнат първите количества по "Южен поток". Борисов пък увери, че няма никакво значение дали ще отиде лично на тази първа копка или ще се направи някакъв телемост между лидерите на страните, които участват в строежа на тръбопровода. Шефът на "Газпром" увери, че подписването на двата документа е "случайно съвпадение на времето, в което изтичат газовият договор и срокът за вземане на инвестиционно решение за "Южен поток".

От изявленията на Милер стана ясно още, че с подписаните в четвъртък договори е оставена възможност на България да резервира по-големи от досегашните газови доставки. "Аз съм уверен, че българската икономика ще се развива динамично и ще има нужда от допълнителни доставки", посочи шефът на "Газпром".

Неясни транзитни такси по "Южен поток"

Добрев пък увери, че се запазват транзитните такси, които в момента страната ни получава за транспорта на руски газ до Турция, Гърция и Македония, съгласно договора до 2030 г. Какви ще са таксите за транзита по "Южен поток", чийто капацитет е 63 млрд. куб. м годишно, още не се знае, тъй като не са напълно ясни всички параметри по финансирането, обясни министърът. Той обаче изрази увереност, че приходите от транзитните такси ще са достатъчни, за да изплати с тях България своя дял от финансирането на проекта, което ще се поеме от "Газпром".

Буквално до последния момент българското правителство твърдеше, че преговорите за цените на газа продължават и са обвързани със съгласието на страната да подпише "Южен поток". Москва опровергаваше това, вероятно и поради започналото през септември антимонополно разследване на Европейската комисия срещу "Газпром". Обвързването на проекта "Южен поток" с условията на газови доставки за България се тълкува като злоупотреба на руския монополист с доминиращо положение на пазара.

Засега страната ни няма друг алтернативен източник за снабдяване с природен газ, освен Русия. Премиерът Борисов обаче преди два дни изрази увереност, че до 3-4 години ще имаме значителен добив на местен газ и затова настояваше дългосрочните договори с "Газпром" да са максимално краткосрочни.

Милер пристигна в София в сряда вечерта за подписването на "Южен поток", което е последното от редицата инвестиционни решения, обявени вече от Сърбия, Унгария и Словения. Късно в сряда от Милано такова решение обяви и акционерното дружество "Саут Стрийм Транспорт", в което 50 на сто държи "Газпром", 20 процента са на италианската ЕНИ, а по 15 си поделят френската ЕДФ и немската "Винтерсхал". Това дружество ще строи подводната част от газопровода, който ще доставя руски газ по дъното на Черно море до България. По последни данни после през Сърбия, Словения и Унгария газът ще стига до Италия, а не до Австрия, както бяха първоначалните планове. Отпада и разклонението през Гърция.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

159 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #159

  Костоваците освен да се плюмчат нищо друго не им остана. Сега трябва да почакаме и за другите два проекта от големият шлем. Най вероятно след изборите да започне Беляне, а по късно и Бургас Александрополис. Всичко хубаво трябва да е по малко навенъж не бива. Костовата гвардия ако все още я има до тогава може да използва времето да се запаси с вазелин.

 2. Анонимен
  #158

  Като един от въпросните потребители на газ да обадя, че при сегашните цени трябва поне 30% намаление за да стане газта рентабилна за отопление. Дотогава ще си мятам цепеници в камината.

 3. Анонимен
  #157

  Големия успех е голямо дърво за България, която разрешава да се строи безплатно газопровод на наща територия .Пpодаването на ББ на Москва е свързано с тлъста комисионна.Проблема е че загубите за България са много по-големи защото дадоха българска земя безплатно на Русия за строеж на руски газопровод ..

 4. Анонимен
  #156

  Поредната гавра !

 5. Анонимен
  #155

  Не само, че не няма да им видим отстъпката, ами накрая ще имаме и да им даваме! Как цената на Южен поток за 2 години стана от 1 милиард и половина, до 3 милиарда и половина?

 6. Анонимен
  #154

  Обърнете внимание на трасето на "Южен поток" ?! Давате ли си сметка защо руснаците предпочитат по дълго трасе, при това по дъното на морето, вместо по-късия път по суша?! Ами защото не искат "Южен поток" да минава през Украйна. И затова им трябва такъв "троянски кон" като България! Унизителна роля, за която, вместо да ни плащат, ще плащаме ние. Отврат! Пфу!

 7. Анонимен
  #153

  Гейберите лъжат като за последно. Подписват предателски договори по бързата процедура.

 8. Анонимен
  #152

  Десетилетия ще си изплщаме дяла в дружеството и съответно НЯМА да получаваме нито цент - за коридора , които им дадохме.

 9. Анонимен
  #151

  Коя беше годината,в която Путик посети БГ,посрещнат от тогавашен Президент и успоредно с това отделно от него дойде и някъff измислен белоемигреец,представил и той за някой(него го посрещна Симеон Борисов).И така,четах тогавашни изказвания на Путик,че БГ трябва да влезе в ЕС.Кой е той да определя кой да влезе и кой да излезе?Пита ли го него някой?Но не се ли усещаше още тогава,че руснаците изпуснаха Балтика завинаги,но може би за сметка на БГ?

 10. Анонимен
  #150

  Проблемът в случая е некоректната цена и глупавите договори които България подписва. Обвързва ги с нестабилни неща, като цена преди една година.Договорът трябваше да е, 20% отстъпка от световната пазарна цена, а не от цената която руснаците са определили и то преди една година.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.