"Газпром" смята за невъзможен нов транзитен договор с Киев по евроизискванията

"Газпром" смята за невъзможен нов транзитен договор с Киев по евроизискванията

Руският газов монополист "Газпром" смята, че в сегашния момент не е възможно сключването на договор за транзит на газ през Украйна по европейските условия, заяви Сергей Кузнец, началник на управление в газовия холдинг, цитиран от руските медии във вторник. По думите му причината за това е в липсата на организации в Украйна, които пълноценно да изпълняват функциите на регулатор и преносен оператор, с каквито концернът работи в европейските държави.

Междувременно зам.-председателят на Европейската комисия по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович изрази  очакване новият договор за пренос на руски газ през Украйна да бъде сключен до края на годината. Той обаче призна, че постигането на това е много трудно.

По неговите думи е най-вероятно преговорите между ЕС, Украйна и Русия да бъдат възобновени през септември. Шефчович поясни, че ще има опит за среща на трите страни преди лятната ваканция, както и че всички участници в преговорите са изразили готовност за разговори.

ЕК настоява бъдещият договор да бъде съобразен изцяло със законодателството на ЕС и да важи поне за 10 години. По думите на Шефчович основен въпрос е преосноваването на украинското дружество "Нафтогаз", така че да бъде възможно участието на дружества в ЕС, "било със съвети, било с дялове".

Зам.-шефът на "Газпром" и директор на "Газпром експорт" Елена Бурмистрова отбеляза на пресконференцията на корпорацията, че "Газпром" е готов да обсъжда различни срокове на контракта с Украйна, но засега не знае с кого да преговаря.

"Сроковете могат да са различни. Ние сме гъвкави  подходите си, устройват ни и дългосрочен, и краткосрочен договор. Готови сме да обсъдим всякакви варианти, когато разберем с кого да го обсъдим", каза тя.

По думите ѝ досега са проведени редица срещи по тази "безусловно сложна тема като украинския транзит". "Засега никакви съществени договорености не са постигнати и днес в Украйна политическата обстановка е сложна, разбираме, че трябва да бъде назначено правителство и ще им апромени в парламента", каза още Бурмистрова. "Вероятно след това ще се подновят обсъжданията, но сега не разбираме с кого трябва да разговаряме физически – с кои хора или организации", отбеляза тя.

Кузнец също смята, че трябва преобразуването на "Нафтогаз Украйна" ще намали напрежението в отношенията с "Газпром". "Докато не е станало разделянето, "Нафтогаз" продължава да съвместява функции – работи като търговец на пазара, но също така и контролира "Укртрансгаз", която осъществява транзита на газ през Украйна", посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?