"Газпром" спря разширението на газопроводите за захранване на "Турски поток"

"Газпром" спря разширението на газопроводите за захранване на "Турски поток"

Руската компания "Газпром" е решила да прекрати разширението на системата от газопроводи, които се планираше да бъдат използвани в рамките първо на проекта "Южен поток", а после на заменилия го "Турски поток". Това съобщава руското издание РБК, цитирайки писмо на члена на управата на газовия холдинг Сергей Прозоров, изплатен до три дъщерни структури на компания - "Газпром инвест", "Газпром центрремонт" и "Газпром комплектуване".

В него топ мениджърите на дружествата се молят от 1 юли да прекратят инвестиционните проекти за разширяването на системата от тръбопроводи "Южен коридор", които започнаха през 2010 г., до вземането на специално решение".

Програмата за разширяването на газопреносната мрежа "Южен коридор" предвижда строежа на 10 компресорни станции и два газопровода по източен и западен маршрут с обща дължина от 2.5 хил. км с капацитет 63 млрд. куб. м, каквато е планираната мощност вече на "Турски поток". "Южният коридор" трабва да мине по територията на осем региона на Русия – от Нижгодорската област до Краснодарския край, което ще позволи да се пренасят допълнителни количества газ в централната и южната част на страната в допълнение към захранването на "Турски поток".

В писмото на Прозоров все пак се дават указания за дострояване на 396 километра участък между компресорните станции Писаревка и Анапа, откъдето "Труски поток" трябва да слиза по дъното на Черно море, както и две компресорни станции. По източното направление на проекта е необходимо да бъда съединени 240 километра тръби, а западното с обща дължина 880 километра е напълно построено. Така реално "Газпром" спира изграждането на общо 989 километра тръби.

Заместник-генералният директор на Фонда за национална енергийна сигурност Алексей Гривач е заявил пред изданието, че замразяването на строителството на тези части от "Южния коридор" са заради необходимостта от оптимизация на разходите на "Газпром", която имала други приоритетни проекти.

Като такъв е посочено разширението на "Северен поток" по дъното на Балтийско море от Русия до Германия. Според Гривач, пълният обект на "Турски поток" може да бъде завършен по-късно, ако европейците започнат да купуват този газ и гарантират изкупуването му.

Това е нов сигнал за зацикляне на преговорите между Русия и Турция за строежа на "Турски поток", който е обвързан с исканото от Анкара намаляване на цената на руските газови доставки. Все още "Газпром" и турската БОТАШ спорят за размера на отстъпката, което може да отложи строежа на "Турски поток поне до октомври, смята Блумбърг в публикация от края на юни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?