"Газпром" стъпва на румънския пазар чрез компанията НИС

"Газпром" стъпва на румънския пазар чрез компанията НИС

Компанията "Нафтена индустрия Сърбие" (НИС), чийто мажоритарен собственик е руската "Газпром", е на крачка от купуването на 60 бензиностанции в Румъния от ОЕмВи Петром (OMV Petrom), съобщава букурещкият в. "Адевърул", цитиран в сряда от БТА. "Газпром" прави малка, но важна крачка за стъпване на румънския пазар, посочва изданието.

В края на миналата седмица НИС обяви покупката на 28 бензиностанции на ОЕмВи в Босна и Херцеговина, а преди няколко месеца обяви намерение да купи 40 бензиностанции в Румъния до края на годината и 120 до края на 2014 г. През есента на тази година сръбското подразделение на "Газпром" купи три бензиностанции на Евройл, собственост на румънски бизнесмени.

Сега е на път да купи близо 60 на Петром, пише вестникът. "Адевърул" отбелязва, че с 63 бензиностанции в Румъния "Газпром" ще стане една от големите вериги, но след Петром (550 бензиностанции в момента), Ромпетрол (450), Лукойл (300) и МОЛ (133).. На местния пазар НИС ще задмине мрежата бензиностанции Аджип с 37 бройки.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?