На фона на отказа на Сърбия от проекта

"Газпром" стартира строежа на морското трасе на "Турски поток"

Шефът на "Газпром" Алексей Милер.

"Газпром" е преминал към стадия по строителството на морския участък на газопровода "Южен поток", заяви шефът на газовия монополист Алекесй Милер в ефира на телевизия "Русия 24", цитират от руските медии в петък. По-рано през деня сръбският президент Томислав Николич обяви, че Белград смята за невъзможно строителството на отклонение на газопровода "Турски поток" на сръбска територия.

"В "Гзапром" е взето решение за началото на строежа на морското трасе на "Южен поток", от днес вървят работите по подготовката и мобилизацията за началото на строежа", каза Милер.

Само преди ден той обяви, че въвеждането в експлоатация на тръбопровода ще започне поетапно от края на 2016 г. В края на април заместникът му Александър Медведев отбеляза, че четвъртата тръба на "Турски поток" ще бъде построена в края на 2010 г. и газопроводът ще заработи в пълната си мощност от 63 млрд. куб. м. От годишните обеми 14 млрд. куб. м се предвижда да са за нуждите на Турция, а останалите - за европейските потребители.

В момента на пристанищата в Бургас и Варна се намират тръбите, които трябваше да бъдат положени по дъното на Черно море за изграждането на "Южен поток" до България, който обаче през декември бе заменен от турския му съименник.

Вероятно строежът на "Турски поток" ще започне от руския бряг край Анапа към Турция, каквито бяха плановете и за "Южен поток" до Варна.

Дължината на "Турски поток" се планира да е около 1100 км, като трасето ще дублира в голямата си част – около 600 км, определения за "Южен поток" маршрут. къде ще мине тръбата през турски води още не е определено окончателно, но намеренията са тръбата да стига до турско-гръцката граница, където да има газов хъб, откъдето европейските страни да си вземат руския газ.

Унгария, Гърция, Сърбия и Македония бяха сред кандидатките да строят продължения на "Турски поток", на своя територия, като дори Атина очакваше солиден аванс от "Газпром" за целта. В петък обаче стана ясно, че от клуба на съюзниците на "Газпром" за "Турски поток" изпада Белград.

"Смятам реализацията на "Турски поток" (на територията на Сърбия – бел. ред.) за невъзможна. По това направление няма да получаваме газ", каза президентът Томислав Николич в интервю за руската агенция "Интерфакс".

По думите му Белград не е съгласен със санкциите срещу Русия, но след присъединяването си към Европейския съюз Сърбия ще трябва да следва общата политика на Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?