"Газпром" сваля цените си с 10 процента за Европа

"Газпром" сваля цените си с 10 процента за Европа

"Газпром" се съгласи да намали средно с 10 процента цените на природния газ по дългосрочните договори с европейски клиенти, съобщи зам.-шефът на руския монополист Александър Медведев пред "Файненшъл таймс".

Газовият концерн обаче е отказал да отстъпи пред клиентите си по друг принципен въпрос – увеличението на дела на спотовата компонента във формулата за образуването на цената на газа.

 

Преди две години "Газпром" се съгласи да позволи до 15 на сто от нейните продажби да бъдат обвързани ценово със спот цените за три години напред. Оттогава компаниите продължават да настояват за увеличение на тази дял.

 

По думите на Медведев цените са коригирани по молба на най-големите партньори на монополиста, сред които френската "Газ дьо Франс-Суез", немската "Вингаз", словашката ЕсПиПи и турската БОТАШ.

 

"Нашите партньори ни помолиха за преразгледаме цените и ние изменихме параметрите на нашата формула, което доведе до средно относително намаление на цените с 10 процента", обясни Медведев. По думите му новата формула на цените ще запази конкурентоспособността на руския газ.

 

Руски медии припомнят, че за намаление на цената с 10 на сто настояваше и полската компания PGNiG, която в противен случая заплаши "Газпром" с арбитраж, но нейното име не бе споменато от Медведев.

 

Миналата седмица "Газпром експорт" съобщи, че провежда ценови консултации с европейските компании в същия момент, в който италианският газов пазар, считан за индикатор за обезпечеността на европейския пазар с руски газ, изпитваше дефицит в доставките от "Газпром".

 

Според "Файненшъл таймс" преразглеждането на формулата на цената на "Газпром" ще предизвика глобално пренареждане на газовия пазар след бума на добива на шистов газ в САЩ, който осигури евтин втечнен газ на европейския пазар. Цените на втечнения природен газ в Европа през последните две години останаха сравнително постоянни на фона на растящите цени на нефта и са с 25 процента по-ниски от цените на газа, доставян по тръбопроводи. Това позволи на клиентите на "Газпром" да оказват натиск върху концерна за намаляване на цените му.

 

Миналата година Медведев очакваше изравняване на спотовите цени и тарифите в дългосрочните договори в Европа в близките две години, определяйки ефекта от шистовия газ като временен.

 

Сега представителят на "Газпром" обръща внимание на "Файненшъл таймс", че през 2011 г. компанията увеличава своите доставки в Европа през 2011 г. от 138 млрд куб. м до 150 млрд куб. м в момент, в който общото европейско потребление се е намалило с 8 процента.

 

РусЕнерджи припомня, че през 2010 г. при преговори "Газпром" се договори с компаниите Е.ОН, WIEH, "Вингаз", "Газ дьо Франс-Суез", ЕНИ, EGL, "Синерджи Италиане", ERG, "Газхандел", "Еконгаз" и "Газтера" за намаляване на цените им. През 2011 г. пък бяха преразгледани тарифите за "ПремиумГаз", "Едисон", отново "Газ дьо Франс", "Вингаз" и словашката ЕсПиПи, както и "Синерджи Италиане". В началото на януари 2012 г. пък "Газпром" подписа споразумение за извънредно преразглеждане на цените по договора с австрийската "Еконгаз".

 

В края на 2012 г. изтичат и договорите на три дружества с участие на "Газпром" за доставки на природен газ в България. "Булгаргаз" преговаря в последните три години за нов контракт без посредници, евентуално само с "Газпром експорт", по нова ценова формула и гаранции за сигурност на доставките. Все още обаче не са съобщени конкретни постижения от хода на преговорите, както и не е ясно дали договорът ще е дългосрочен или краткосрочен. Не се знае още какви ще са количествата за внос и транзит, предвид опитите на страната ни да си осигури поне 25-30 процента газови доставки извън руските след построяването на газовите връзки с Румъния и Гърция през 2014 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?