"Газпром" удивен от наложена му от Киев глоба за 3.5 млрд. долара

"Газпром" удивен от наложена му от Киев глоба за 3.5 млрд. долара

Руската компания "Газпром" изрази удивлението си от това, че Антимопонолният комитет на Украйна ѝ е наложила глоба от 85 млрд. гривни (около 3.47 млрд. долара) за злоупотреба с монополното си положение на пазара на транзита на природен газ.

В петък украинските врласти изпълниха заканата си от преди няколко дни и наложиха санкцията, а в отговор руският мопонолист изпрани съобщение, в което посочи, че "това предизвиква крайно удивление, доколкото "Газпром" не изпълнява предприемаческа дейност на територията на Украйна, тъй като предава природния си газ на "Нафтогаз" на западната граница на Русия".

"Това решение на Антимонополния комитет на Украйна не може да се разглежда по друг начин, освен като опит за оказване на натиск над "Газпром", допълва се още в съобщението на концерна. В него се посочва, че компанията смята да защитава своите права и законни интереси по всички възможни правни начини.

Според решението за глобата, "Газпром" злоупотребява със своето господстващо положение на пазара на транзита на природен газ по магистралните газопроводи през територията на Украйна.

Разследването срещу "Газпром" започне през май 2015 г. по искане на украинското правителство ,след като премиерът Арсений Яценюк обвини компанията, че действа по "дискриминационни и фактически неконкурентни начини" и причинява щети на украинската икономика.

През август Антимонополният комитет поиска от "Газпром" да предостави информация за договорите си с "Нафтогаз" за доставката на газ за украинските потребители и за транзита през нейна територия.

Споделяне

Още от Бизнес