"Газпром" увеличава бензиностанциите си в България с още седем

"Газпром" увеличава бензиностанциите си в България с още седем

Руската компания "Газпром" увеличава броя на бензиностанциите си в България, след като в понеделник Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на дружеството на газовия монополист "НИС Петрол" да купи още седем бензиностанции.

Предишната сделка за други седем обекта бе одобрена от антимонополния орган през декември миналата година. Сега "Газпром" прибавя към бъдещата си верига бензиностанции в градовете Смолян, Кърджали, Асеновград, Благоевград и селата Леденик и Паволче, посочиха от КЗК.

 

Концентрацията ще засегне незначително пазара на продажба на дребно на автомобилни горива в страната, тъй като купувачът като новонавлизащ участник, както и обектите, които ще придобие, притежават изключително малък общ пазарен дял, аргументират се от комисията.

 

Според нейния пазарен анализ малко вероятно е групата "Газпром" да достигне господстващо положение в бъдеще, което значително би увредило ефективната конкуренция на разглеждания пазар. Допълнителен аргумент в тази посока е присъствието на няколко големи вериги бензиностанции с утвърдени клиенти и изграден авторитет като търговци, които се конкурират ефективно помежду си, посочват от КЗК.

 

Не на последно място никой от опериращите на засегнатия пазар не е изразил притеснение за негативно засягане на конкурентната среда поради несъщественото пазарно присъствие, което ще притежава "НИС Петрол" ЕООД след настоящата концентрацията.

 

КЗК постанови незабавно изпълнение на решението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?