“Газпром” увеличава двойно цените за Грузия

“Газпром” увеличава двойно цените за Грузия
Руският енергиен монополист “Газпром” обяви, че ще увеличи двойно цените на природния газ за Грузия от началото на 2007 г. Тбилиси ще трябва да плаща 230 долара за 1 000 кубически метра газ при сегашна цена 110 долара, предаде ББС.

Русия често е обвинявана, че използва контролирания от “Кремъл” монополист “Газпром” като политическо оръжие, с което държи в подчинение съседите си.

Грузинският външен министър провежда разговори в Москва, опитвайки се да разсее напрежението между двете страни.

Гела Безхуашвили ще участва в първите разговори на високо ниво между Грузия и Русия след избухването на дипломатическата криза между двете страни през септември.

Отношенията им се влошиха рязко, след като Грузия, която е изключително зависима от вноса и износа с Русия, първо арестува, а после изправи на съд и екстрадира четирима офицери от руското военно разузнаване, обвинени в шпионаж.

В отговор Русия блокира въздушните, морските и пощенските връзки с Грузия и започна гонения срещу грузински имигранти в Русия.  

Още преди няколко месеца Русия наложи забрана върху вноса на ключови за грузинската икономика стоки като вино и минерална вода.

Миналия месец “Енерджи инвест”, най-големият вносител на газ в Грузия, обяви, че “Газпром” иска да увеличи цените през 2007 г. между 170 и 250 долара.

Отношенията между Москва и Тбилиси се влошиха след като прозападно настроеният Михаил Саакашвили бе избран за президент на Грузия през 2004 г. Желанието му е да засили връзките със Запада и страната му стане член на НАТО през 2008 г.

Миналата седмица президентът Владимир Путин обвини грузинското ръководство, че иска да си върне със сила отцепническите райони Абхазия и Южна Осетия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?