"Газпром" влезе в конфликт с турски фирми

"Газпром" влезе в конфликт с турски фирми

В крайно изострените руско-турски отношения се появи нов повод за взаимни претенции. Ценовият конфликт на концерна "Газпром" с частни турски потребители накара руския концерн да ограничава газовите доставки за Турция. Обемите, насочвани към Западна Турция по Трансбалканския газопровод, спаднаха през февруари с 23 на сто в сравнение с миналата година, пише руският вестник "Комерсант" в петък.

Източници, близки до "Газпром", потвърждават, че доставките се свиват заради ценовия спор - концернът смята да анулира отстъпката от 10,25 процента за частни турски вносители.

Монополистът разчита скоро да се разбере с турците - до голяма степен защото вносителите нямат алтернатива, всичкият им газ идва от Русия. Държавната компания "Боташ" може да си позволи продължителен конфликт с доставчика, но такъв спор може да подкопае бизнеса на частните вносители, пояснява изданието.

Според експерта консултант Мария Белова спорът едва ли има връзка с влошените руско-турски отношения. "Политически логично би било да наказват "Боташ", смята тя и посочва, че "в нормалната договорна практика доставките не може да се ограничават" - ако страните не могат да се разберат, трябва да идат на арбитраж.

От пет години насам "Газпром" е минал през десетки подобни процеси. Но ако смята, че има силни позиции, компанията лесно нарушава нормите - от 1 януари тя едностранно разтрогна договора за покупка на газ с Туркменистан, който сега няма на кого да продаде горивото.

През последните години "Газпром" действаше доста сурово, макар и в договорните рамки, в Украйна и балтийските страни. Сега украинският пазар е почти изгубен, а позициите ни в Балтика са отслабени, допълва руският вестник, цитиран от Би Би Си.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?