"Газпром" загуби обжалване по спора си с "Нафтогаз"

"Газпром" загуби обжалване по спора си с "Нафтогаз"

Апелативния съд на шведския окръг Свеа остави в сила едно от решенията на Стокхолмския арбитраж по насрещните искове на "Газпром" и "Нафтогаз", след като отхвърли жалбата на руския монополист срещу отсъдена от арбитража компенсация от 2.56 млрд. долара за украинската компания заради неизпълнени доставки на газ. Освен това "Газпром" трябва да плати и съдебни разходи от около 1 млн. евро, става ясно от съдебното решение.

"Пълна победа! Украйна отново побеждава! Спечелихме срещу първата жалба на "Газпром" по решението на Стокхолмския арбитраж", написа изпълнителният директор на "Нафтогаз" Юрий Витренко на стената си във Фейсбук. От "Газпом" отказват коментар, съобщава руското издание "Ведомости".

Става дума за дело, разглеждащо взаимните претенции на "Газпром" и "Нафтогаз" относно договора за доставки на газ в Украйна. Към арбитража и двете страни се обърнаха през 2014 г. "Нафтогаз" настоя за преразглеждане със задна дата на стойността на руския газ и компенсации за това, че е надплатила за него. "Газпром" смята, че украинската компания дължи по клаузата "Вземи или плащай" по вече извършени доставки.

Решението по исковете стана на два етапа. "Газпром" оспорва и двете произнасяния. Промеждутъчното решение е "по някои принципни въпроси" и бе произнесено през март 2017 г. Именно неговото обжалване е отхвърлено сега, като съдът в Свеа не прие молбата на руската компания делото да бъде засекретено..

Окончателното си решение Стокхолмския съд произнесе през декември 2017 г. и февруари 2018 г., задължавайки "Газпром" да плати 2.56 млрд. долара. То също се обжалва, но изслушванията по този иск ще започнат през през февруари 2020 г.

Така към момента арбитражното решение остава в сила, тъй като съдът в Свеа не вижда допуснати грешки от Стокхолмския съд в хода на разследването.

Към момента "Газпром" не е платил наредената компенсация, а "Нафтогаз" поиска запори на редица активи на руската компания. Руската компания също има претенции срещу украинците, а в началото на ноември "Нафтогаз" подаде в Стокхолмския арбитраж нов иск срещу "Газпром", с който настоява за преразглеждане на транзитните тарифи и търси компенсации за над 12 млрд. долара.

Двете страни са в ситуация на изтичащ в края на годината транзитен договор за доставки на руски газ до европейския пазар, като руският президент Владимир Путин предложи да се откажат от взаимните си претенции да започнат на чисто преговорите за новия договор. От "Нафтогаз" обаче считат тези искания за несправедливи.

Русия и Украйна трябва да подпишат споразумение за газа най-късно до 13 декември, посочи Витренко пред журналисти в Берлин. По думите му това е извънредна процедура, тъй като според европейските правила заявка за доставка на дългосрочни мощности трябва да се направи по-рано. Той уточни, че страните ще имат само няколко дни след срещата в нормандски формат, планирана за 9 декември в Париж, за да бъде договорено всичко.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?