“Газпром“ запази монопола си над тръбата “Ямал-Европа“

“Газпром“ запази монопола си над тръбата “Ямал-Европа“

Русия и Полша подписаха в петък изменение в споразумението от 1993 г. за създаването на система от газопроводи за транзита на руски газ през Полша и за доставките на суровина в страната, предадоха руските агенции.

Протоколът предвижда удължаване на доставките до 2022 г. и тяхното увеличение, а транзитът се урегулира до 2019 г.

Обемите руски газ за Полша ще нарастват постепенно от 9.7 млрд. куб. м през 2010 г. до 11 млрд. през 2012 г. Освен това се предвижда смяна на оператора на газопровода “Ямал-Европа“, транспортираш руски газ през полска територия до Европа, и допускане на трети страни до капацитета за транзит. С това формално се спазват изискванията на Европейската комисия за конкуренция, но на практика “Газпром“ ще запази монопола си върху тръбата поне до 2019 г.

До момента оператор на тръбата беше компанията EuRoPol Gaz, където “Газпром“ ще притежава 48 на сто, полската PGNiG - 48%, и Gas-Trading S.A. - 4%, в която руският монополист също има участие чрез свои дъщерни фирми.
EuRoPol Gaz вече ще трябва да предаде функциите на технически оператор на “Ямал-Европа“ на полската държавна компания “Газ-Систем“, но ще продължи да определя транзитните такси за пренос на руския газ, по които се водят съществени спорове от четири години. .

Зам.-шефът на “Газпром“ Александър Медведев обясни, че предвид сключените договори за запълване мощността на тръбата, в момента свободен капацитет няма и такъв няма да се появи до изтичането на дългосрочните контакти. Според “Комерсант“ така практически зе запазва монополът на “Газпром“ над тръбата до 2019 г.

Парафираното във Варшава газово споразумение “създава стабилност в доставките на газ в Полша“, заяви на пресконференция след подписването на документа вицепремиерът на Полша и министър на икономиката Валдемар Павляк. “Много се радвам, че преговорите приключиха с такъв успех“, допълни той.

По думите му в документа са уточнени и нови елементи, касаещи регулирането на европейския енергиен пазар и създаването на нов оператор на газопровода “Ямал-Европа“.

Павляк посочи, че споразумението е рационално и създава условия за взаимноизгодно сътрудничество на полските и руските газови компании.

Еврокомисията е участвала в руско-полските преговори по споразумението, като заместник на еврокомисаря по енергетиката е бил както в Полша, така и в Русия на преговори по споразумението и присъствието му не е било мълчаливо, коментира зам.-шефът на “Газпром“ Александър Медведев.

Той изрази недоумение от изявлението на представителя на ЕК Марлин Холцнер, че Еврокомисията не е получила проекта на руско-полския газов договор. По думите ѝ имало само писмо от полското правителство, в което имало информация за съдържанието на споразумението, но не и самият текст на споразумението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес