"Газпром" заплашена от санкции и промяна на договорите заради монопол в Европа

Гигантът реагира остро на започналото разследване на ЕК и напомни, че зад него стои Кремъл

"Газпром" заплашена от санкции и промяна на договорите заради монопол в Европа

Санкции и промяна на договорите за доставка на природен газ в България, Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония заплашват руската газова компания "Газпром", след като срещу нея започна разследване от Европейската комисия за спъване на конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа.

В изявлението на ЕК от сряда се посочва, че процедурата срещу "Газпром" се открива по подозрение, че компанията "пречи на разнообразяването на газовите доставки" в европейските страни и "налага на своите клиенти необосновани цени на газа, като ги обвързва с цените на петрола".

 

Това предизвика острата реакция на руската компания, която в официално свое изявление посочи, че не попада в юрисдикцията на ЕС, а е регистрирана по руското законодателство, натоварена с публични функции и е стратегическа организация, контролирана от руската държава. От "Газпром" твърдят, че не са били информирани от Брюксел, че срещу тях започва разследване.

Няма индикации за нова газова криза

 

Нямаме информация руската страна да планира да затрудни доставките на газ идната зима, много по-подготвени сме от кризата през 2009 година с въвеждането на изискването държавите в ЕС да разполагат със запаси от газ за 30 дни, коментира по повод започналото разследване срещу "Газпром" за злоупотреба с монопол Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

 

По думи ѝ, каквито и проблеми да настъпят, за месец потреблението не следва да бъде затруднено. Тя изрази очакване през следващата седмица Европейският парламент да одобри предложението ЕК да получи правото да се произнася по бъдещи енергийни договори в ЕС, още преди тяхното подписване. В случай че парламентът подкрепи предложението, то следва да бъде утвърдено и от Съвета на ЕС, добави Холцнер.

Новината свали акциите на газовия мопонолист в търговията им на Московската борса. Първоначално поевтиняването бе 0.84 процента, но в средата на деня стигна 1.44 процента и дял от компанията се търгуваше за 155.81 рубли, предаде Интерфакс.

 

На пресконференция в Брюксел Антоан Коломбани, говорител на еврокомисаря по защитата на конкуренцията Хоакин Алмуня, посочи, че разследването на евентуалната злоупотреба на "Газпром" с господстващо положение на европейския газов пазар засяга договори с България, Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония.

 

"В случай, че установим двустранни споразумения в нарушение на европейското право, можем да поискаме промяна на сключените договори", коментира Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. .

 

Рано е да се предвиди изходът от проверката, започването на разследване не означава непременно наличие на виновно поведение, ще уважим правото на защита и презумпцията за невинност, но ако е необходимо ще бъдат наложени санкции, заяви Коломбани. Той посочи, че "Газпром" сътрудничи и не прави опити да саботира разследването.

 

"Газпром" доставя в Европа около една четвърт от необходимите за потреблението количества природен газ.

 

Разследването не изненадва особено, след като миналия септември представители на европейския антимонополен орган извърши редица обиски в офиси на руската компания европейски страни, както и в нейни партньори. Еврочиновниците иззеха документация и от "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", "Българския енергиен холдинг" и "Овергаз".

 

"Разчитаме, че в рамките на разследването ще бъдат спазвани нашите права и законни интереси, произтичащи както от европейското, така и от международното право", се посочва още в изявлението на "Газпром". Компанията подчертава, че отделя голямо внимание на законодателствата на всички страни, с които работи. "Дейността на групата "Газпром" на европейския пазар, включително принципите на ценообразуването на природния газ, съответстват на стандартите, които използват и другите производители и износители на газ", пише още в изявлението.

 

Европейската комисия посочи три възможни антиконкурентни практики, за които разследва руския газов концерн.. "Първо, "Газпром" може да разделя газовите пазари, препятствайки свободните потоци на газ през териториите на страните членки. Второ, газовият монополист може да се опитва да пречи на диверсификацията на доставките в Европа. Накрая, реският концерн може да определя несправедливи цени на горивото, обвързвайки го с цената на нефта", се посочва в изявлението на ЕК.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?