"Газпром" засили позиции в газовата търговия на Европа след размяна на активи с BASF

"Газпром" засили позиции в газовата търговия на Европа след размяна на активи с BASF

Немската компания BASF и руската "Газпром" завършиха процеса по размяна на активи с еднаква стойност и така BASF разширява производството си на нефт и газ, но преустановява търговията и съхранението на газ в Европа, която се поема от руския монополист.

Сделката беше приключена в четвъртък и като резултат "Газпром" увеличи до 100 процента участието си в компаниите за търговия и съхранение на природен газ WINGAS, WIEH и WIEE. Също така руснаците получават 50 на сто в компанията WINZ, която търси въглеводороди в Северно море, съобщиха съвместно двете компании.

В същото време BASF, чрез дъщерната си компания "Винтерсхал" (Wintershall) получи 25.01% от IV и V блок на находището на природен газ и кондензат "Ачимов" в западносибирския район Уренгой.

Двата блока ще бъдат разработвани съвместно от "Газпром" и "Винтерсхал". Според плана за развитие, утвърден от Руския минен надзорен орган, находищата имат въглеводородни ресурси от 274 милиарда кубически метра природен газ и 74 милиона метрични тона кондензат. Това е равно на общо 2.4 милиарда барела нефтен еквивалент. Очакванията за годишното производство на двата блока са в размер на най-малко 8 милиарда кубически метра природен газ. Производството е планирано да започне през 2018 г.

"Вече над 40 години "Газпром" е надежден доставчик на Европа. Засилването на позициите на компанията в европейския сегмент на съхранението и реализацията на газа е гаранция за стабилното газоснабдяване на потребителите", заяви президентът на руската компания Алексей Милер.

Шефът на BASF Курт Бок от своя страна заяви, че "следвайки традицията на дългосрочни взаимоотношения в сферата на търговия и съхранение на газ, ние предаваме този сегмент от бизнеса на нашия партньор "Газпром". "Уверени сме, че компанията ще продължи да го развива плодотворно", допълва той.

Бок посочва, че компанията се надява на по-нататъшно разширяване на сътрудничеството с "Газпром" при съвместния добив на природен газ и газов кондензат в Западен Сибир.

Подготовката на сделката за обмяна на активи между двете компании продължи почти пет години, официално Европейската комисия я одобри през декември 2013 г., но приключването ѝ по различни причини се отлагаше. Германците обясниха забавянето със сложните юридически процедури по разделянето, предвиждащи създаване на нови компании в Русия, Холандия и Германия. Руснаците определяха задържането на сделката като "техническо".

През декември 2014 г. дори от BASF обявиха, че сделката се е провалила заради обтегнатата политическа обстановка, но все пак пред септември по време на Източни икономически форум във Владивосток беше обявено, че е подписано официалното споразумение за прехвърлянето на активите и че това ще приключи до края на годината.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?