“Газпромбанк” стои и зад двете оферти за АЕЦ “Белене”

“Газпромбанк” стои и зад двете оферти за АЕЦ “Белене”

Две оферти за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на АЕЦ “Белене”, зад които в различна степен стои “Газпромбанк”, бяха отворени в сряда. Тогава изчете крайният срок за внасяне на предложенията на поканените кандидат изпълнители - руската “Атомстройекспорт” и чешкия конкорциум “Шкода Алианс”.

“Атомстройекспорт” е депозирала 177 сандъка  с три тона документация във вторник в 14,35 ч., “Шкода Алианс” са внесли 29 сандъка, тежащи половин тон, в 9,15 ч. в сряда. Това съобщи председателят на комисията по оценката на офертите Юлиян Желязков, началник на правния отдел на Националната електрическа компания, която обяви конкурса за обществената поръчка и засега се води инвеститор в проекта.

Банката на “Газпром”  -“Газпромбанк”, на практика присъства и в двата консорциума чрез акционерно участие във фирми, притежаващи дялове от участниците в пряката надпревара за изпълнител на проекта за АЕЦ “Белене”.

В “Атомстройекспорт” “Газпромбанк” държи контролния пакет от 53,85 на сто акции, останалите акционери са предприятието за производство на ядрено гориво ТВЕЛ и Росатом. И трите фирми са контролирани от Кремъл.

Банката на “Газпром” играе и с “конкурента” – чешкия консорциум. Там “Газпромбанк” участва чрез “Шкода Джей Ес”. Неин мажоритарен собственик е руското предприятие Обединени машиностроителни заводи, където пък известен пакет акции държи “Газпромбанк”. Останалите участници в чешкото обединение са “Шкода Прага” и чешкия Институт за ядрени изследвания, подкрепени от американската компания “Уестингхауз” и германската “Хохтиф”.

Реално обаче в чешкия консорциум доста по-голямо влияние от “Газпромбанк” има компанията CEZ АС. Тя е собственик на целия капитал на “Шкода Прага” и притежава 51 процента от Института за ядрени изследвания, който е регистриран като търговско дружество. CEZ вече присъства на българския енергиен пазар като собственик на по 67 на сто от електроразпределителните дружества в столицата, София-област и Плевен.

На практика, който и участник в конкурса да спечели, “Газпромбанк” ще участва в строежа на АЕЦ “Белене”. Като се има предвид също така, че дъщерното дружество на “Газпром” има апетит да участва и във финансирането и управлението на бъдещата ядрена мощност, зависимостта на България, редом с газовите доставки, се засилва.

CEZ също иска да е инвеститор на проекта, а генералният мениджър на “Шкода Джей Ес” Мирослав Фиала заяви в сряда пред журналисти, след отварянето на офертите: “Готови сме да предложим финансиране до 100 процента на проекта”. По думите на Фиала чехите предлагат и алтернативна доставка на ядрено гориво за бъдещата атомна мощност.

И в двете оферти има по три варианта за изграждането на АЕЦ “Белене”. И двамата кандидати предлагат по два варианта, които съответно предвиждат използване на наличното оборудване и конструкции на площадката на АЕЦ “Белене”, а също и неизползването на вече доставената техника. И при двете възможности става въпрос за предаване на централата от два блока по 1000 МВ до ключ.  И руснаците, и чехите предлагат и по един алтернативен вариант за строежа.

Вариантът с наличното оборудване на “Атомстройексторт” предвижда еволюционна разработка на познатата технология ВВЕР-1000, за която е била планувана и АЕЦ “Белене”. Втората възможност е за строеж на ново поколение ВВЕР, усъвършенствано по отношение на безопасността и с възможност за разширяване на централата с още два блока, заявиха от руската компания. Алтернативният вариант е за строеж само на ядрена и турбинна част на бъдещата мощност.

Руснаците предвиждат техен основен подизпълнител да е френската компания “Фраматом”, сред останалите подизпълнители да са  руски и 19 български фирми, с които “Атомстройекспорт” работи.

Алтернативният вариант на чехите е само за строеж на основната турбинна част. По–рано през деня от “Шкода Алианс” обявиха, че офертата им е основана на концепцията на АЕЦ “Темелин” в Чехия. Това е последната атомна електроцентрала, изградена в Европа, в съответствие с всички изисквания за безопасност на Европейския съюз. Тя също се управлява от компанията CEZ, където мажоритарен собственик е държавата.

Между главните предимства на офертата на консорциума “Шкода Алианс” са преди всичко референциите за успешно функциониращата АЕЦ “Темелин”, възможността за използване на алтернативни доставки на ядрено гориво, а при интерес от българска страна - и финансиране на проекта, се посочва в съобщението на консорциума.

На практика обаче каквото и да реши комисията по оценяването на офертите, ясно е, че в АЕЦ “Белене” реакторите ще са от руския тип ВВЕР, защото АЕЦ “Темелин” също работи с такива. Но в крайна сметка параметрите с руската технология бяха зададени и от самата конкурсна документация за избор на проектиране, строителство и въвеждане в експлоатация на втората българска атомна централа. 

И двамата кандидати отказаха да коментират финансовите параметри на предложените варианти. От руска страна бе посочено само, че те са в параметрите от 2 до 4 млрд. евро и схемите за финансиране са различни.

Директорът на управлението в “Атомстройекспорт”  за изграждане на АЕЦ в чужбина Владимир Паригин заяви пред журналисти, че цената на тока, която залагат в своите финансови разработки, е конкурентноспособна и НЕК няма как да не се съобрази с това. Ако бъдем избрани за изпълнител, имаме готовност да започнем веднага след подписването на договора строежа на АЕЦ “Белене”, допълни Паригин. Двата блока могат да бъдат пуснати в експлоатация шест години след старта на строежа, допълни той. В отговор на въпрос за евентуален интерес за участие на “Атомстройпроект” в компанията, която ще е инвеститор и оператор на бъдещата ядрена мощност, Паригин заяви, че “Атомстройекспорт” е инженерингова компания и няма интерес към собственост”.

До шест месеца, според процедурата, комисията по оценката трябва да се запознае с офертите, да проведе преговори с всеки от кандидат -изпълнителите по оферираните варианти и да внесе пред Съвета на директорите на НЕК протокол с предложения за избор на изпълнител на проекти, съобщи Юлиян Желязков. В тридневен срок от внасянето на протокола за избран изпълнител, управата на НЕК трябва да го одобри или да го отхвърли, допълни той.

Според Желязков водещият критерий при избора на победител в конкурса ще е безопасността, след което икономическата съобразност на предложенията. По цените за изпълнение сигурно ще има допълнителни преговори, допълни той.

Паралелно с разглеждането и преговорите по офертите ще се движи и моделът за структуриране на компанията инвеститор и бъдещ оператор, за участие в който има интерес от големи световни ядрени оператори. Окончателното решение за структурирането на това дружество и бъдещото участие в него ще е на Министерски съвет, каза Желязков. Той допусна, че след избора на победител в конкурса е възможно двамата участници в него да започнат под някаква форма и съвместна дейност по реализацията на АЕЦ “Белене”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес