Газпромовската отстъпка не била за цената, а ще спести 120 млн. долара на "Булгаргаз"

Мистерията около 11-процентната отстъпка в цената на природния газ, която според думите на премиера Борисов и енергийния министър Добрев "Газпром" обещал да даде на България от април, но още не е дал, най-после бе разбулена. Това не било отстъпка в класическия ѝ смисъл, а механизъм за намаляване на разходите на "Булгаргаз", от който българската държавна компания ще спести около 120 млн. долара. Това обясни в сряда изпълнителният директор на компанията Димитър Гогов. Остава обаче неясно как това намаление на разходите на държавното дружество ще се отрази в цените на синьото гориво за вътрешния пазар.

Намаляването на цената руския газ бе обявено в края на март след визита на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Москва, където той трябваше да представи официално решението на правителството да спре изграждането на АЕЦ "Белене".

Тогава Добрев обяви, че срещу ускоряване на работата по руския газопровод "Южен поток" ще ни бъде дадена отстъпка от 11 процента в цената на газа за периода от 1 април до края на 2012 г. Тогава изтичат сегашните договори за доставки с "Газпром", а преговорите по новия контракт са още в начален етап.

"Установен е механизмът за получаване на отстъпка, която аз предпочитам да не наричам така, а намаляване на разходите на "Булгаргаз", която ще заплати за същото количество газ със 115-120 млн. долара по-малко за деветте месеца", разясни Гогов пред журналисти в сряда. Според него икономията може и да надхвърли тази сума при благоприятно газово потребление в страната и "Булгаргаз" получи възможност за максимално нагнетяване на гориво в газохранилището в Чирен.

Гогов посочи, че този механизъм е одобрен от бордовете на директорите на "Булгаргаз" и на собственика му – "Българския енергиен холдинг". Допълнителното споразумение вече било подписано от него и изпратено на "Газпром", откъдето обаче казвали, че се чака одобрение на документа от техния борд на директорите, преди да бъде подписан.

Само преди два два дни Делян Добрев обясни, че подписването на поевтиняването на цената на руския газ за България се бави заради нови искания на "Газпром" към финансовия модел за изграждането на "Южен поток", които обаче не можело с лесна ръка да се подпишат, без да е защитен националният интерес на страната. Министърът обаче не каза какви са новите руски претенции по "Южен поток".

В същото време от подопечното му министерство мълчат упорито дали дейностите по "Южен поток" в България се съгласуват изрично с Европейската комисия заради влизащото в сила от началото на следващата година нейно изискване за осигуряване на достъп на трети страни до енергийните мрежи, минаващи през територията на ЕС. За такова съгласуване настояваше предишният министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Гогов обясни още, че няма официална информация от "Газпром" относно тиражираната в руски издания версия, че отстъпката за България ще бъде дадена едва в края на годината със задна дата.

Гогов отказа да коментира и какво предложение за цената на газа през следващото тримесечие ще внесе "Булгаргаз" в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Прогнозата на държавното дружество от средата на май беше, че цената на природния газ от 1 юли може да остане близка на настоящата, ако бъде подписано споразумението с "Газпром" за отстъпка в цената на газа средно от 11.1 на сто и ако няма сериозни промени в курса на долара спрямо лева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?