"Булгаргаз" изчисли

Газпромовската отстъпка ще поевтини газа с 0.67% от октомври

Газпромовската отстъпка ще поевтини газа с 0.67% от октомври

Общественият газов снабдител "Булгаргаз" е изчислил на 0.67 процента поевтиняване на природния газ от 1 октомври подписаната преди седмица отстъпка от около 100 млн. долара в цената на суровината, предоставена от "Газпром" до края на 2012 г. Държавната компания съобщи в понеделник, че е внесла предложението си за цената на природния газ за четвъртото тримесечие на тази година в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Ако то бъде одобрено от енергийния регулатор, цената на синьото гориво от следващия месец ще е 728.34 лв. за 1000 куб. м без акциз и ДДС като намалението 4.89 лв. спрямо цената на природния газ за предходното тримесечие.

 

Това ще е първото от доста време насам искано поевтиняване на газа от държавното дружество, след като през юли то настояваше да получи 16 на сто по-високи цени, а постигна 5 на сто, а през април ДКЕВР разреши повишение от 13 % вместо заявените 26 процента.

 

Намалението е мотивирано с договореното с "Газпром" поевтиняване на доставяната в страната суровина с 11%.

 

Неотдавна председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев коментира, че ако от "Булгаргаз" предложат намаление на цената на газа, "ние ще го приемем с удоволствие". Самият Димитър Гогов, шеф на "Булгаргаз", също бе скептичен, че е възможно сваляне на тарифите. 

 

С предложеното символично поевтиняване на газа на практика "Булгаргаз" хем отчасти спазва обявените още през март правителствени хвалебствия за договорено намаляване на цените на суровината, хем оставя за себе си отстъпката, с която ще компенсира влошеното си финансово състояние.

 

Лекото поевтиняване на газа може да доведе до запазване на цената на топлоснабдяването през есента, след като то поскъпна на три пъти тази година - от януари, април и юли.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес