Търг за един кандидат

ГБС и фирма, свързана с Цветан Василев, ще строят спортната зала на Пловдив за 30 млн. лв.

Изграждането на обекта стана възможно след като държавата удари финансова инжекция на общината

Недостроената спортна зала на Пловдив

“Главболгарстрой” на Симеон Пешов и “Водстрой 98”, зад която стои собственикът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, ще довърши спортната зала и колодрума в Пловдив с прогнозна стойност около 30 млн. лв. Това стана ясно след като на 15 януари беше отворена единствената подадена оферта – на обединението "ГБС Пловдив – Спортен комплекс Пловдив".

Доизграждането на спортния комплекс стана възможно след като държавата удари финансова инжекция на общината за спортното съоръжение. През ноември 2012 г. финансовият министър Симеон Дянков лично инспектира обекта и след това отпусна 3.2 млн. лв., които трябваше да стигнат за строителните работи до края на годината. “Виждам, че се работи по залата, и парите, които отпускаме, се изразходват правилно. Ще дадем необходимите суми, съгласно разчетите на общината, за да може строежът на спортната зала да не спира”, обеща тогава министър Дянков.

Ценовата оферта на единствения кандидат за доизграждането на съоръжението ще бъде отворена след като бъде прегледана техническата документация. По думите на зам.-кмета на Пловдив Димитър Кацарски, който е председател на тръжната комисия, това може да стане още в края на седмицата, ако предложенията на консорциума отговарят на заложените условия. В случай, че има пропуски в техническата оферта, комисията може да поиска от участника допълнителна информация.

Състезание с един кон

Липсата на други кандидати може да се обясни със силно завишените изисквания в тръжната документация, на които може да отговори само една българска компания, коментираха компании от строителния бранш пред Mediapool. Според тях това е причината за отказа на други фирми да участват в надпреварата.

Община Пловдив е поискала кандидатите да имат общ реализиран оборот от строителство от 105 млн. лв. за периода 2009 – 2011 г., като всяка една от годините трябва да са приключили с положителен финансов резултат. Освен това се изисква да разполагат с най-малко 9 млн. лева по кредитна линия или референция от банка.

Условието, което индиректно означава, че поръчката е за определен кандидат е за построени две спортни зали за последните 5 години. Едната от построените зали трябва да е с разгърната застроена площ не по-малко от 37 000 кв.м и за над 10 вида спорт. Единствената българска фирма, която отговаря на тези изисквания, е “Главболгарстрой”. Компанията на Симеон Пешов построи спортната зала в родния му град Самоков за 13 млн. лв. и “спортното бижу” на премиера, столичната зала “Армеец”, която отговаря на специфичното пловдивско изискване.

Други дискриминационни условия в търга на община Пловдив, според експерти от Агенцията за обществените поръчки, са изискването за наличие на всички възможни сертификати – за качество, за опазване на околната среда, за безопасни условия на труд и за социална отговорност. Някои от тях, като сертификата за внедрена система за социална отговорност, нямат нищо общо с поръчката.

Цена на макс

При липсата на конкуренция не е трудно да се предположи, че ще бъдат постигнати конкурентни цени. В официалното обявление на поръчката не е посочена индикативна стойност на обекта. Исканата гаранция за участие в търга е 291 660 лв. По Закона за обществените поръчки тя е до 1% от прогнозната стойност на обекта, което означава, че спортното бижу на Пловдив, ако ползваме терминологията на премиера, би трябвало да струва около 30 млн. лв.

От община Пловдив обаче посочиха, че прогнозната стойност на обекта е 35 млн. лв. Ако са имали предвид и включеното ДДС, то тя съответства на заложената в тръжната документация.

При липсата на кандидати е възможно обаче участникът да е дал и по-висока цена, но това ще стане ясно при отварянето на тази част от офертата.

Спортното бижу на Пловдив

Строителството на спортната зала на Пловдив започна през 2008 г. като публично-частно партньорство между общината и колоездачно дружество "Цар Симеон 1898". С настъпването на кризата проектът забуксува, а по времето на управлението на “воеводата” Славчо Атанасов, който беше в конфронтация с управляващите от ГЕРБ, строителството съвсем замря. Едва след като местните избори през 2011 г. бяха спечелени от Иван Тотев от ГЕРБ плановете за довършване на обекта бяха размразени от общината с финансовата подкрепа на държавата. Така през миналата година общината откупи частния дял в проекта, а под формата на допълнителни средства от държавния бюджет дойдоха още 30 млн. лв.

Спортното съоръжение се намира в пловдивския квартал “Тракия”. Разгърнатата му застроена площ е 37 000 кв.м. Планираните седящи места са до 9000. Игралното поле на залата е предвидено за десет вида спорт, сред които волейбол, хандбал, баскетбол и др. Ще има и колоездачна писта с 250 метра обиколка.

Към момента спортната зала е завършена на груб строеж. Изискването е строителят да я "доведе" до акт 15. Това е последният етап преди въвеждането на сградата в експлоатация – т.нар. акт 16. Това означава, че ще се дават още пари от общината за оформяне на документите по въвеждането на сградата.

Плановете на община Пловдив са залата да бъде готова най-късно през следващата година, защото тя е един от обектите за европейското първенство по волейбол за мъже през 2015 г. В тръжната документация е посочено изискването строителят да завърши обекта за максимум 600 дни, но е възможно ГБС и фирмата на Цветан Василев да са дали и по-кратък срок.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?