"ГБС Инфраструктурно строителство" ще строи 17 км от новата магистрала "Европа"

"ГБС Инфраструктурно строителство" ще строи 17 км от новата магистрала "Европа"

"ГБС Инфраструктурно строителство" ще строи 17 км от новата магистрала "Европа", която свързва София със сръбската граница при Калотина.  Договорът е подписан в петък, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Компанията на фамилия Пешови ще изгради участъка между Драгоман и Сливница срещу 97.8 млн. лв. без ДДС. Средствата се отпускат от републиканския бюджет.

Предвижда се строителството да започне през следващата година и да завърши в края на 2021 г.

Отсечката от 17 км ще бъде с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране. Срокът на договора е 910 календарни дни, от които 180 дни са за изработването на техническия проект, а 730 дни са за строителство.

На 15 ноември 2018 г. беше подписан и договорът за проектиране и строителство на 14.5 км от ГКПП "Калотина" до пътния възел при Драгоман. Тази отсечка ще се изгражда от обединение "Страбаг БПА" ДЗЗД, в което влизат "Щрабаг" ЕАД, "Страбаг Сп. з.о.о., Полша" и "Битумина ГмбХ-България" ЕООД. Стойността на договора с тях е 137.5 млн. лв. без ДДС. Част от средствата са осигурени по механизма "Свързана Европа", а останалите са от републиканския бюджет. Отсечката ще бъде с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране.

При км 12+520 ще бъде изграден вход-изход от първокласния път към интермодален терминал Драгоман. Ще бъдат построени 10 големи съоръжения, две от които са при пътните възли "Калотина" и "Драгоман".  

Първокласния път І-8 е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е по направлението Лондон - Будапеща - Белград - София - Пловдив - Истанбул - Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток.

В четвъртък българското правителство взе решение участъкът от ГКПП "Калотина" до София заедно със Северната скоростна тангента да се казва магистрала "Европа".

Споделяне

Още от Бизнес