ГБС напуска "Алепу Вилидж", друг ще го довършва

В Търговския регистър засега няма смяна на собствеността в дружеството

Стоян Василев е новият собственик върху правото на строеж

"Глабволгарстрой" (ГБС) се отказва от скандалния проект "Алепу Вилидж", който нашумя миналото лято. Проектът ще бъде довършен от друг инвеститор, обяви Стоян Василев на пресконференция в София. Той се представи за новия инвеститор на луксозния комплекс на брега на морето недалеч от Созопол.

Реално смяна на собствеността в дружеството "Алепу Вилидж" АД няма, показва справка в Търговския регистър. Действителните инвеститори в скандални проект никога не са се показвали публично и остават анонимни. Това са компанията "Г и М Консулт" на Пламен Младенов Марков и "К Кептитал" на Кристиян Конов Христов, показва проверка в Търговския регистър.

Сделката

От обясненията на Стоян Василев стана ясно, че той е купил от "ГБС Турс" само правото за строеж за проекта "Алепу Вилидж". Теренът остава собственост на "Аллепу Вилидж" АД, каза Василев.

От дружеството "ГБС Турс", което е носител на отстъпено право на строеж и на разрешението за строеж на ваканционното селище, съобщиха, че е продадено на Стоян Василев без да се дават подробности.

В Търговския регистър към момента не е отразена промяна в собствеността на "ГБС Турс" и то остава на фамилия Пешови. От ГБС обаче уверяват, че сделката е финализирана и са подадени съответните документи към Търговския регистър.

ГБС мотивира оттеглянето си от проекта с негативната кампания и отрицателния обществен отзвук. Иначе "извършените строителни дейности са напълно законосъобразни и в съответствие с одобрените проекти", посочват от строителната компания.

В началото на годината на първа инстанция съдът реши, че изградената подпорна стена е незаконна.

Кой е Стоян Василев

Новият инвеститор на Алепу Стоян Василев се представя като строителен предприемач, притежаващ богат опит в хотелиерството, но публично не е известен.

От ГБС казват, че Василев работи активно за развитието на туризма и е подкрепял редица екологични каузи по Южното Черноморие.

На последните местни избори през 2019 г. Стоян Василев е кандидат за кмет на Приморско, издигнат от местата коалиция МИР, в която влизат партиите "Воля" и БЗНС. Той стига до балотаж, но губи и сега е част от Общинския съветна Приморско с листата на МИР.

Плановете за довършване на комплекса

Стоян Василев заяви, че ще довърши луксозния комплекс по приемлив за обществото начин. Според него "лош вариант е да остане незавършен бетонен паметник, но е още по-лош вариант да има свлачище, пропаднал плаж и замърсяване".

Той обясни, че проектът ще бъде обсъден с всички заинтересовани страни – местните жители и власти, представители на туристическия бранш и на неправителствения сектор. Целта е да се постигне съгласие по проекта, а ако има притеснения около него, да се потърсят варианти за разрешаването им, каза Стоян Василев.

"Няма да допусна да бъда шантажиран, изнудван от псевдоеколози и групи хора с нечистоплътни намерения", заяви новият инвститор.

Той посочи, че търси законов и приемлив за обществото начин да завърши ваканционното селище.

Ще изчакаме всички съдебни инстанции да се произнесат преди да продължим с каквито и да е действия, които ще бъдат законово издържани, каза Стоян Василев. Адвокатът му Димитър Данаилов каза, че ако съдът окончателно отсъди, че разрешението за стоеж е недействително, това означава, че е възможно да се изготвят нови инвестиционни проекти и да бъде поискано ново разрешение за строеж.

Луксозното селище

Собственик на терена на бъдещия ваканционен комплекс е дружеството "Алепу Вилидж"АД, а правото на строеж е на "ГБС Турс". Един от проектантите на комплекса е арх. Ангел Захариев, съпруг на външния министър в оставка Екатерина Захариева.

Строителството на луксозното селище бе планирано да стане на два етапа. Първият бе изграждането на подпорната стена, която предизвика недоволството на местните хора и екоорганизации миналото лято.

Втората фаза е изграждането на самия комплекс с 87 апартамента.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?