ГБС ще строи новата софийска спортна зала за 107.6 млн. лева

Строителната компания "Главболгарстрой" (ГБС) победи в конкурс за строителство на нова спортна зала в столицата, стана ясно във вторник. Фирмата е предложила цена от 107.624 млн. лв. без ДДС. Единственият друг кандидат в търга, консорциумът "Щрабаг Спортна зала", е поискал 111.713 млн. лв. Поръчката е обявена от Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС).

В офертата на ГБС са включени всички етапи на проектиране и строителство на многофункционална зала за международни състезания по хандбал, баскетбол, художествена гимнастика и провеждане на големи форуми, съобщава "Строителство градът".

В стойността са включени 10% непредвидени разходи, както и печалбата на частните компании.

Теренът, на който ще се стои залата, е с площ от 48 дка и се намира на "4-ти километър". Той е собственост на Министерство на отбраната, а в съседство е спортният комплекс ЦСКА.

Предвидено е изграждането да се извършва поетапно, като обектът ще бъде финансиран от републиканския бюджет. Преди година правителството пое ангажимент за обезпечаване на строеж на голяма многофункционална спортна зала.

Проектът на ГБС, изработен от арх. Жеко Тилев, предвижда изграждането на спортната зала за състезания по волейбол, баскетбол, хандбал, художествена гимнастика, спортна гимнастика, 3 тенис корта, борба, бокс, тежка атлетика, както и за провеждането на концерти и изложби. Основният капацитет на залата е 12 395 места, но той може да надхвърли 16 000 зрители при провеждане на други прояви.

Споделяне

Още по темата

Още от Имоти

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?