ГДБОП хванала кола с документи по случая с "Джи Пи Груп"

Случаят вече е пратен на ДАНС, а"Биволъ" публикува нови данни за връзките на фирмата с "Лукойл България"

Ивайло Спиридонов. Снимка: БГНЕС

Кола с документи, които предстои да бъдат унищожени, е била установена от служители на ГДБОП в София, обяви директорът на службата Ивайло Спиридонов в понеделник. Изявлението му беше във връзка с разследването на случая с изнесените от столичния офис на строителната фирма "Джи Пи Груп" документи, изгорени впоследствие в поле край радомирското село Егълница.

Както е известно, през нощта срещу петък там бяха задържани разследващите журналисти Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биро от румънските им партньори от RISE project, докато опитвали да изгасят и спасят част то запалената документация.

Арестите им предизвикаха международна реакция, след като се наложи дори намесата на румънския посланик у нас, за да бъдат освободени. От МВР категорично отрекоха двамата да са били арестувани, въпреки връчените им заповеди за задържане. От "Джи Пи Груп" пък заявиха, че никога не са изнасяли, горили и закопавали документи .

Ден по-късно Спиридонов повтори, че двамата журналисти не са били арестувани, а просто отведени за изясняване на самоличността им, определяйки целия случай, като "тъп филм с измислен сценарий". Освен това шефът на ГДБОП похвали действията на изпратените на място полицаи.

Участието му в ефира на бТВ предизвика реакцията на главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов, който обвини Спиридонов, че "нагло и безобразно" лъже. И в потвърждение пусна запис от техен разговор, в който антимафиотът му се извинява с думите: "Аз затова се обаждам – да се извиня за тая цялата създала се ситуация, продължаваме да работим по вашата информация, така че ще направим всичко възможно."

По този повод Спиридонов коментира пред журналисти в понеделник, че не е давал съгласието си въпросният разговор да бъде записван и пуснат в ефир от Чобанов. Поради тази причина шефът на ГДБОП поиска извинение от Чобанов и от бТВ.

Спиридонов твърди, че полицията не е била уведомена, че двамата журналисти ще бъдат на мястото, а от "Биволъ" казват, че са предупредили.

Във връзка със заповедта за задържане, показана от журналиста Димитър Стоянов, шефът на ГДБОП поясни, че тя се попълва само формално, "защото се ограничава свободното придвижване на гражданите". Подчерта, че това е изискване на Закона за МВР и полицаите са го спазили. Той отново повтори, че това не е арест, а двамата са били извикани само да дадат обяснения. Не коментира обаче защо са им взети мобилните телефони и не им е бил позволен телефонен разговор, на който имат право по закон.

Спиридонов отказа да отговаря на въпроси, свързани с унищожаването на документи, за което сигнал в полицията е постъпил от "Биволъ".

Той уточни, че случаят с изгорените документи се разследва от Районната прокуратура в Радомир.

Междувременно Софийска градска прокуратура възложи на ДАНС извършването на проверка по повод публикацията в сайта "Биволь"– "ДжиПи Гейт": Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми" .

Предмет на проверка ще са всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените физически лица и търговци. Проверката на процедурите, свързани с отделните проекти и тяхното финансиране, ще обхване и действията на държавни органи и длъжностни лица

Междувременно "Биволъ" публикува нов материал, в който посочва връзките между "Джи Пи Груп" и "Лукойл България" в отговор на изявлението от компанията на Валентин Златев, че няма нищо общо със строителната фирма.

Според цитираните от сайта публични данни собственикът на земята и сградата на "Джи Пи Груп" на столичния бул. "Черни връх" е в тесни бизнес отношения и с двете дружества. Става въпрос за фирмата "Пи Ай", която придобива имота от "Лукойл България" през 2008 г. срещу 5 202 507 лв.

Зад нея стои кипърската офшорка "Рилетто Холдинг Лимитид", а по-рано, до 2014 г. Фирмата е била собственост на "Болкан Инвестмънт Енд Трейд" от Белиз. Телефоните и имейл адреса на "Джи Пи Груп" и "Пи Ай" са абсолютно идентични [email protected] След сделката за сградата, където е офиса на "Джи Пи Груп", "Пи Ай" закупува множество парцели из страната, които веднага след това продава на чувствително завишени цени на "Лукойл България".

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?