По сигнали за източване на ДДС при внос на захар

ГДБОП и данъчните удариха фирми на Гриша Ганчев и арестуваха сина му

Годишно държавата губела от престъпните схеми 140-200 млн. лв.

ГДБОП и данъчните удариха фирми на Гриша Ганчев и арестуваха сина му

Антимафиоти и данъчни служители нахлуха в четвъртък в офиси на ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев и след продължила няколко часа проверка арестуваха сина му Данаил заедно с още петима служители на "Литекс комерс".

Акцията е срещу престъпна група, ощетила държавата с милиони левове от невнесени данъчни задължения и пране на пари, съобщиха от МВР. Една от фирмите е подозирана, че е готвела внос на захар с тежки метали от Чернобилския район и щяла да я влага в производството на сокове.

Петнайсет жилища и офиси в София и в страната са били претърсени. Иззети са компютърни конфигурации, оптични носители на информация, фискални устройства и счетоводни документи.

Антимафиоти са влезли и в складове на Държавния резерв в Русе и Девня, за да установят какви са наличните количества захар.

Съвместната операция е проведена под ръководството на създадената в началото на тази година Специализирана наказателна прокуратура.

Гриша Ганчев е един от най-крупните собственици на заводи за захар в страната и притежава четири от шестте захарни рафинерии в България - Русе, София, Бургас и Долна Митрополия. Той има добри отношения с правителството на Бойко Борисов - премиерът присъства на откриването на завода на Ганчев за сглобяване на китайски коли край Ловеч.

Държавата ощетена със 140 -200 млн. лв. от "захарно" източване на ДДС


По-рано през деня вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков съобщи, че "в момента тече голяма акция срещу измами с ДДС в отрасъла на захарната индустрия". Дянков съобщи още, че "голям, известен български бизнесмен" е замесен в източването на големи суми ДДС в захарния отрасъл".

Дянков каза още, че от източването на ДДС от захар годишно държавата е ощетявана годишна със 140-200 млн. лв.

"Още преди около 2 години поисках от съответните дирекции в НАП не само да пишат доклади и да четат доклади на други институции, а да се заемат с този въпрос – разбира се, и с различни други структури под ръководството на министър Цветанов. Мога да потвърдя, че от тази сутрин тази вече двегодишна анализаторска дейност е довела до конкретен резултат", продължи министърът на финансите.

Според него ставало въпрос за над 20 свързани фирми и за "голям, известен български бизнесмен от Северна България”.

Премиерът Бойко Борисов също потвърди: "От сутринта работят службите, защото събираемостта на ДДС в сектора захар - държавата изплаща повече пари, отколкото взима ДДС. Това не е нормално, според мен".

Цветанов: Иззети са необходимите документи, съотносими към тази схема

Задържани са служители на "Литекс комерс” – изпълнителен директор, служители, които са извършвали операции, свързани с количествата захар, влизали на територията на страната”, заяви пред журналисти в Пазарджик вътрешният министър Цветан Цветанов.

Той обясни схемата: “От 12 ТИР-а само два са влизали законно с необходимите документи. Останалите 10 просто все едно ги няма, но те са калкулирали сериозен финансов резултат и са ощетили сериозно републиканския бюджет.”

 

По думите на Цветан Цветанов, иззети са необходимите документи, които са съотносими към тази схема. " Говорим за злоупотреби, за заобикаляне на закона, чрез използване на определени ДДС-схеми за внасяне на огромни количества захар, като по документи са декларира една малка част от тях. Това е щета и то сериозна, за републиканския бюджет”.

Гриша Ганчев: Ние дадохме контрабандистите на прокуратурата

Пред медиите Гриша Ганчев коментира, че тече "рутинна проверка на всички фирми в бранша и не е имало атака на служители на МВР". Той каза също, че са били предадени всички документи на проверяващите органи. "Дали сме контрабандистите на захар на прокуратурата, повече от 20 фирми", заяви още шефът на конгломерата от фирми "Литекс".

"ДДС в захарния сектор у нас се точи от пловдивски, карнобатски и софийски фирми, аз не се притеснявам от проверката на НАП", заяви още Ганчев.

И продължи: "Откъде да го укрием това ДДС, като ние сме производители на захар, защото тук стават някакви разминавания. Производителите на захарта получават суровина, която на входа митницата я обмитява. Няма как корабът да прехвръкне като врабче през границата. Митните сборове се събират още на митницата, докато той търси вътрешно-общностни доставки, които са от разни крадци на ДДС тук и са известни на всички... От Гърция, от Румъния, от Унгария, от Полша вземат, купуват, карат захар тук, циганските фирми, пловдивските, които са по един лев, през тях ги въртят, продават на вериги и точат ДДС-то и го крадат от бюджета, това е цялата истина".

Схемата за източване на ДДС

От МВР разпространиха информация за действалата схема за източване на ДДС. Тя била разработена от управител на търговско дружество, което продавало големи количества захар на реални търговци.

Захарта се доставяла от акционерно дружество, стопанисващо заводите в Бургас и Девня. Плащанията на фирмите купувачи се извършвали единствено и само по банков път. Постъпилите пари - между 40 000 и 130 000 лева на ден се теглели в брой на каса още в момента на тяхното постъпване от управителя на фирмата търговец. Следвала връзка по телефона с един от изпълнителните директори на дружеството доставчик, потвърждаване на приведените по банков път средства и искане камионите на фирмите получатели да бъдат допуснати за товарене на стоката.

Според събраните до този момент сведения двете дружества фактурирали само отделни доставки (на всеки 10-12 камиона се осчетоводявали един-два), като остатъкът от внесените средства се носи в офиса на акционерно дружество в София.

За да бъдат оправдани големите количества захар, управителят на търговското дружество сключвал и фиктивни договори за доставка с една от фирмите на дружеството, обявена в несъстоятелност, следвала и верига от фирми от т. нар. "липсващи търговци”.

С цел да се прикрие престъпната дейност транспортирането на стоката от складовете на заводите до крайния получател се е извършвала чрез "курсове на черно” - управителят намирал транспортни фирми, разполагащи с големи камиони и договарял с тях да не фактурират извършваната услуга.

Разследващите установили, че всичко на пръв поглед било напълно легално – при всеки превоз били изготвяни необходимите документи – фактури, товарителници, които отразяват реално транспортираната стока. Така при евентуална проверка на товара количествата напълно кореспондират с отразеното в документацията. При пристигане на стоката обаче изготвените документи били унищожавани.

В хода на разследването е установено, че в края на март двете дружества са организирали нова схема за извършване на доставките – целите количества захар от доставчика директно се разтоварвали в базата на търговската фирма.

От края на февруари до 7 април в тази фирма са постъпили 1 206 868 лв., от които едва 86 280 лв. са наредени към дружеството доставчик на основание на фактура за закупуване на захар.

Чернобилската захар

Разследващите са установили и намерение за закупуване на захар, съдържаща тежки метали, от района на Чернобил, Украйна.

Идеята била да внесат първоначално около 25 тона, като при пласирането щели да предоставят на контрагентите си едната част от сертификата на захарта, в който не са упоменати произходът и съдържанието. Ако захарта не се търсела, закупеното количество щяло да бъде вложено в производството на сокове.

Споделяне

Още по темата

Още от България