ГДБОП и ДАНС с акция в Медицинския университет

По неофициална информация отново се разследва незаконен прием на студенти

ГДБОП и ДАНС с акция в Медицинския университет

Акция на ГДБОП и ДАНС се проведе в петък в Медицинския университет (МУ) в София. Засега нито МВР, нито агенцията обаче съобщават подробности.

Според неофициална информация на БНР действията на службите са свързани с поредни подозрения за корупционна схема при приема на чуждестранни студенти. Членове на ръководството на МУ са отведени за разпит.

Именно за незаконен прием на чуждестранни студенти стана подсъдим бившият ректор на университета Ваньо Митев. Схемата бе установена при одит на образователното министерство през 2016 г.

Впоследствие Митев бе обвинен, че съзнателно е допуснал подчинения му тогава главен секретар на висшето училище Алексей Алексеев да извърши престъпление по служба, като е позволил 146 чужденци от страни в ЕС да бъдат записани да следват медицина без да са държали задължителните по закон писмени конкурсни изпити по биология и химия.

Според прокуратурата тези студенти плащали много по-малко за обучение и от това университетът е ощетен с 1.1 млн. лева. Алексеев е подсъдим и за неизгодна сделка с посредник за привличането на чуждестранни студенти в изнесените звена на университета.

След разкритията в одита на образователното министерство от края на 2016 г. за нарушения в мандата на бившия ректор проф. Ваньо Митев, близки до него кръгове инициираха смяната на тогавашния ректор Вихра Миланова, която предприе курс за пресичане на порочните практики от предходните години.

При последвалия "преврат", който също е обект на съдебни битки, университетът беше оглавен от проф. Виктор Златков, а ръководните органи - овладяни от хора, близки до Ваньо Митев. Според запознати след смяната на властта във висшето училище порочната политика по прием на чуждестранни студенти е продължила постарому.

Споделяне

Още по темата

Още от България