ГДБОП и DEA разбиха банда, "прала" пари от наркотрафик

Родните антимафиоти реализираха в събота съвместна акция с американската служба за борба с наркотиците (DEA), тематично озаглавена "Перачите", при която е била разбита банда, "прала" пари от търговия с наркотици, съобщиха от МВР.

Средствата идвали от дестинации като Антили, Венецуела, Панама и други страни. След като влизали в контролирани от членовете на групата банкови сметки на територията на България, сумите веднага се пренареждали към Китай, Хонконг, Испания, САЩ, уточни вътрешният министър Цветан Цветанов пред Дарик радио.

По думите му разследващите са установили, че паричните потоци преминавали чрез личните банкови сметки на членовете на групата и такива на контролирани от тях юридически лица. Средствата били от трафик на наркотични вещества от Латинска Америка за Европа, като схемата действала от 2008 г.

По първоначални данни от началото на миналата година до настоящия момент сумите, които са били легализирани, надминават 5 млн. лева. В рамките на операцията са били извършени претърсвания и изземвания от три адреса в София, на които са открити банкови, фирмени и данъчни документи, компютри и мобилни телефони, доказващи съпричастност към престъпната схема, смята МВР шефът.

За 24 часа са задържани трима мъже на възраст между 25 и 37 години. На тях и на още трима са повдигнати обвинения. По искане на специализираната прокуратура е наложен запор на средства по банковите им сметки, както и на движимото и недвижимото им имущество на обща стойност над 2 млн. лева.

По-късно от специализираната прокуратура съобщиха, че са повдигнали обвинения на Лъчезар Райчев, Зорница Илиева, Василка Карчина, Юлиана Йорданова и Валентина Йорданова. Предстои да бъдат повдигнати обвинения на още двама от членовете на престъпната структура, сред които и на организаторът ѝ. За момента те били извън страната, но предстояла екстрадицията им.

Споделяне

Още от България