ГДБОП конфискува криптовалута за 3 милиона долара

ГДБОП конфискува криптовалута за 3 милиона долара

При акция на ГДБОП бе конфискувана криптовалута за 3 милиона долара, съобщи МВР. Обект на операцията е била организирана престъпна група за компютърни измами, която е извършвала кражби на криптовалута. Делото е образувано през юни тази година, а от ГДБОП обясняват, че разследването "няма аналог в България и в Европа".

Обвинени са трима души. Двама от тях са задържани в ареста, а третият на свобода срещу гаранция от 50 000 лева. Властите обявяват, че групата е действала "изключително професионално и конспиративно".

"Използвали са иновативни механизми, специализирани софтуери и най-вече, високи компютърни познания в областта на търговията с криптовалута (с цел кражба на криптовалутата-б.р.)", се казва в съобщението.

При акцията са конфискувани компютри и флашпамети, хардуерни портфейли (места за съхранение на криптовалута), тефтери с данни за множество акаунти на съществуващи и несъществуващи физически лица, които са били изпозвани в незаконната схема за придобиване на криптовалрута.

Открити са също множество цифрови комбинации - кодове за достъп до конкретни платформи, предлагащи услуги за съхранение и придобиване на криптовалута, както и за достъп до хардуерни портфейли, съобщава ГДБОП.

Иззет е и лек автомобил на стойност 60 000 лв., купен с пари от престъпната дейност.

През миналата година България предизвика сериозно внимание по целия свят заради публикация на специализирания сайт "MoneyControl", че родните власти са конфискували над 200 000 биткойни, чиято стойност към онзи момент бе за над 3 млрд. щатски долара.

Информация за това беше оповестена още на 19 май 2017 г., след като при операция на ГДБОП бе задържана престъпна група, заподозряна, че е източила милиони от държавата, използвайки компютърен вирус за дистанционен достъп до системата на митниците.

Тогава Центърът за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC) също съобщи за акцията, уточнявайки в своя официална информация по случая от 29 май, че "досега във виртуалното пространство са били открити портфейли на основните заподозрени с общо 213 519 биткойни". Към декември 2017 г. цената на биткойна достигна над 18 000 долара.

След дълго мълчание властите обявиха, че не са изземвали биткойни по това дело.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?